Τα είπαν τηλεφωνικώς Μπαν Γκι μουν και Έρογλου

16:05 18/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, είχε χθες βράδυ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο σύμβουλος του οποίου, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι στη Νέα Υόρκη περιμένουν μια ουσιαστική συζήτηση.

”Κατ’ εμάς τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα των πλευρών έχουν εξαντληθεί. Εάν στη Νέα Υόρκη το πάρε – δώσε μπορέσει να προχωρήσει, δεν θα παραμείνει

λόγος να μην περάσει στο τελευταίο στάδιο. Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση”.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι δηλώσεις του κ. Οζερσάι έγιναν στο λεγόμενο τ/κ πρακτορείο ειδήσεων. Αρχισε να οριστικοποιείται η συνάντηση με τον ΓΓ, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είτε η έναρξη της διήμερης συνάντησης είτε το κλείσιμο θα γίνει με την παρουσία του Μπαν Γκι μουν και σημείωσε ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών με το ΓΓ του ΟΗΕ σε ένα χρόνο.

Η συνάντηση προβλέπεται να γίνει μακριά από τον Τύπο και την επιρροή άλλων παραγόντων, είπε ο κ. Οζερσάι, λέγοντας ότι τα θέματα θα συζητηθούν με έναν ουσιαστικό τρόπο. Πρόσθεσε δε ότι «το θέμα του χάρτη και των αριθμών δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί στη Νέα Υόρκη, αλλά στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών”.

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, ο ΓΓ του ΟΗΕ τηλεφώνησε χθες βράδυ στον Τ/κ ηγέτη και αντάλλαξαν απόψεις για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

”Πλέον μπορούμε να πούμε ότι πολλά πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Γίνεται κατανοητό ότι η συνάντηση θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ολόκληρες ημέρες και θα γίνει προσπάθεια να καταλήξουν σε αυτή τη σύσκεψη μέσω μιας ουσιαστικής συζήτησης σημαντικά θέματα στα οποία δεν μπόρεσε να υπάρξει αποτέλεσμα. Εδώ υπάρχει ένα άλλο θέμα που τραβά την προσοχή, η διήμερη συνάντηση θα γίνει υπό την προστασία των ΗΕ. Αυτό αναμφίβολα καθιστά τη συνάντηση πολύ σημαντική”.

Κληθείς να σχολιάσει ότι στο ”νότο” υπάρχουν πολιτικά κόμματα που καλούν τον Πρόεδρο Χριστόφια να μην πάει στη Νέα Υόρκη, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη εκτίμησε ότι κανείς δεν θα κάνει πίσω από την υπόσχεση που έδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη. ”Επιπλέον δεν πρόκειται μόνο για ένα θέμα συμμετοχής στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, αλλά ταυτόχρονα να επιτευχθεί σε αυτή τη συνάντηση πρόοδος”.

Η προετοιμασία της τ/κ πλευράς έναντι διαφόρων σεναρίων συνεχίζεται, ανέφερε ο κ. Οζερσάι.

Keywords
Τυχαία Θέματα