Η ΠΟΦΕΝ τόνισε στον Υπουργό Παιδείας το παράνομο ύψος των διδάκτρων

14:05 18/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η ΠΟΦΕΝ πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γιώργο Δημοσθένους για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία και της κ.Πετρίδου εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας.

H ΠΟΦΕΝ τεκμηριωμένα κατέδειξε στο υπουργείο το παράνομο του ύψους των διδάκτρων, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα λεγόμενα των λειτουργών του Υπουργείου και τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Καταδείξαμε στο Υπουργείο ότι με βάση το νόμο που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων

του 2005, τα πανεπιστήμια είχαν εγκεκριμένα δίδακτρα μέχρι την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011 που λήγει και η αρχική 4ετής άδεια λειτουργίας των πανεπιστήμιων.Λαμβάνοντας υπόψη το νόμο του 2005 αλλά και τον αναθεωρημένο νόμο του 2010, προνοείται ότι για την όποια αναθεώρηση των διδάκτρων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012 έπρεπε να καταθέσουν αίτηση αναθεώρησης των διδάκτρων τους στο Υπουργείο. Αυτό δε συνέβηκε ποτέ κάτι που μας επιβεβαιώθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά από το Υπουργείο.

Πέραν των πιο πάνω διευκρινίσαμε στο Υπουργείο ότι η όποια αίτηση για αναθεώρηση στα δίδακτρα από τα Ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έπρεπε να λάβει υπόψη το πλαφόν του Υπουργού παιδείας τον Ιούλιο του 2010. Το πλαφόν του 2010 καθόριζε ως ανώτατο επιτρεπτό όριο στο ύψος της αύξησης το 0,45% των διδάκτρων της ακαδημαϊκής χρονιάς 2010-2011. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι τα σημερινά δίδακτρα σε όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ξεπερνούν κατά πολύ το πλαφόν του Υπουργού τον Ιούλιο του 2010.

Επίσης καταδείξαμε στο Υπουργείο ότι παραβιάζεται η νομοθεσία με το γεγονός ότι η αναθεώρηση των διδάκτρων για την ακαδημαϊκή χρονιά2011-2012 έπρεπε να αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους φοιτητές στα πανεπιστήμια κάτι το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει, αντίθετα η φετινή αύξηση των διδάκτρων αφορά όλους τους φοιτητές κάτι που απαγορεύει η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστήμιων.

Καλούμε το Υπουργείο όπως άμεσα πάρει τις τελικές του αποφάσεις στο ζήτημα των διδάκτρων και να τοποθετηθεί επίσημα σε σχέση με τα δίδακτρα και να ξεκαθαρίσει στο κατά πόσο τα δίδακτρα είναι νόμιμα ή παράνομα.Αναμένουμε την απάντηση του εντός των επόμενων ημερών όπως έχει δεσμευτεί. Ως ΠΟΦΕΝ ξεκαθαρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχθούμε τη συγκάλυψη της παρανομίας από κανένα και αποφασιστικά θα δώσουμε τον αγώνα για μείωση των διδάκτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα