Τα δάνεια του συνεργατισμού στην Επιτροπή Θεσμών

15:55 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο 45% ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο Συνεργατισμό σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε το συνεργατικό κίνημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών σήμερα.

Παράλληλα, όσον αφορά στις 6.000 εκροές από το τραπεζικό σύστημα, οι έρευνες του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του μηνός, σύμφωνα με δηλώσεις του Βουλευτή ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού.

Στα 400 εκ. ανέρχονται τα δάνεια του συνεργατισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπεριλαμβανομένων 29 εκ. στο Δήμο Λακατάμιας,

39 εκ. στο Δήμο Λάρνακας, 45 εκ. στο Δήμο Λεμεσού και 12 εκ. στο Δήμο Λευκωσίας. Πρόκειται για δάνεια πολλά εκ των οποίων παραχωρήθηκαν το 2006 με κυβερνητικές εγγυήσεις και οι δόσεις αποπληρωμής τους άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2012.

Κατά τη διάρκεια της Επιτροπής ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία από τους Βουλευτές για ψηλά δάνεια που εμφανίζονται να έλαβαν στελέχη του συνεργατισμού, τα οποία, εν μέρει δεν είναι εξασφαλισμένα, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα στελέχη αυτά εγγυήθηκαν στη συνέχεια άλλους δανειολήπτες.

«Θα έλεγα ότι φαίνεται ότι αυτή η ιστορία δεν έχει τελειωμό», είπε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας ότι «πρέπει κάπου να κάνουμε μια στάση να ολοκληρώσουμε την έκθεση».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής «αναδείχθηκαν πάρα πολλά ζητήματα, μπορεί να υπάρχουν περιθώρια ίσως και για άλλα δύο ή τρία, αλλά αυτό που χρειάζεται τώρα είναι οι αρμόδιες αρχές, το δικαιϊκό μας σύστημα στο σύνολό του, οι εποπτικές αρχές να εμβαθύνουν στα θέματα, τα οποία έχει αναδείξει η Επιτροπή Θεσμών και το σημερινό θέμα, που ουσιαστικά υποψιαστήκαμε, αλλά αποδείξαμε σήμερα ότι και στον συνεργατισμό η διακίνηση των δανείων δεν ήταν με ορθολογισμό, αλλά και όλα τα προηγούμενα αποτελούν μια απόδειξη μιας τουλάχιστον μεγάλης κακοδιαχείρισης».

«Πρέπει να επέλθει δικαιοσύνη και για μας δικαιοσύνη είναι κανένας αθώος να μην τιμωρηθεί αλλά και κανένας ένοχος να μείνει χωρίς τιμωρία», είπε ο κ. Συλλούρης.

Κληθείς να πει αν οι πρώην αξιωματούχοι της Λαϊκής που κλήθηκαν στην συνεδρία της 13ης Δεκεμβρίου απάντησαν στο κάλεσμα της Επιτροπής ο κ. Συλλούρης δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενο των επιστολών, αλλά διευκρίνισε ότι μόνο ένας εξ αυτών «είπε ότι δεν θα έρθει, οι άλλοι δεν είπαν».

Τέλος, χαιρέτισε την απόφαση της ΕΔΕΚ να πραγματοποιήσει εκδήλωση σήμερα το απόγευμα για να ασκήσει πίεση για την απόδοση της δικαιοσύνης.

«Όλη η σαπίλα μέσα από ένα διεφθαρμένο σύστημα με ελλιπή εποπτεία αναδεικνύεται σε κάθε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών που μελετά τον τρόπο που λειτούργησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην πατρίδα μας», ανάφερε σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού.

Πρόσθεσε, ότι «ξεκάθαρα φαίνεται ότι και στο Συνεργατισμό τα πράγματα λειτούργησαν με ασυδοσία και σε καμία απολύτως περίπτωση μέσα στα πλαίσια του ρόλου του συνεργατικού κινήματος όπως αυτά είχαν καθοριστεί».

«Τεράστια δάνεια σε δήμους που πλησιάζουν τα 400 εκ. ευρώ, μια μεγάλη πλειοψηφία από τα οποία έγιναν το 2006 και οι δόσεις τους ξεκίνησαν ουσιαστικά το Δεκέμβριο του 2012 με τεράστιους κινδύνους τα επόμενα χρόνια ή μήνες να καταστούν μη εξυπηρετούμενα», είπε. Τεράστια δάνεια, πρόσθεσε, σε εκτελεστικούς και μη εκτελεστικούς συμβούλους, λέγοντας ότι έχουν ζητηθεί ακριβώς περαιτέρω στοιχεία για το τι είδους δάνεια ήταν αυτά, αν ήταν με τα λογικά επιτόκια της αγοράς, αν είχαν τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις.

«Έχει λεχθεί και αυτό είναι συγκλονιστικό ότι 45% των δανείων που έχει δώσει ο Συνεργατισμός σήμερα είναι μη εξυπηρετούμενο με αυξητικές μάλιστα τάσεις», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Τη λύπη του εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού γιατί ενώ ο Συνεργατισμός σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκε στα ερωτήματα της Επιτροπής «δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση από τις εμπορικές τράπεζες».

Υπάρχει, πρόσθεσε, «κωλυσιεργία, μια δυστοκία, την οποία θέλω να σημειώσω, η οποία δεν αφορά μόνο την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, αλλά και ανάλογη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Κεντρική Τράπεζα στην εξασφάλιση σχετικών στοιχείων που θέλουμε για ολοκλήρωση της δικής μας έρευνας».

Ο κ. Δαμιανού προειδοποίησε όλους τους αρμόδιους ότι «η Βουλή έχει εκείνα τα απαραίτητα θεσμικά όπλα για να απαιτήσει την κατάθεση τέτοιων των στοιχείων και βεβαίως έχει και τις δυνατότητες αν υπάρξει άρνηση κατάθεσης αυτών των στοιχείων, αυτό από μόνο του να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω έρευνας».

Είπε ακόμη ότι δεν αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές και στις διοικήσεις των τραπεζών. Έφερε το παράδειγμα ότι ακόμη εκκρεμεί το κατά πόσο στην κλειστή περίοδο του Μαρτίου έγιναν πράξεις και από πού δόθηκε η άδεια ή αν έγιναν εκτός Κύπρου.

Ο κ. Δαμιανού τοποθετήθηκε και όσον αφορά απαντήσεις που έλαβε από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για τις 6.000 εκροές από το τραπεζικό σύστημα και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «τόσο ο Φόρος Εισοδήματος όσο και το ΦΠΑ έχουν ανταποκριθεί και συνεργάζονται πολύ αρμονικά με την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, γιατί ο στόχος πρέπει να είναι κοινός: Όσοι ενδεχομένως έχουν παρανομήσει να εντοπιστούν και να καταβάλουν τις οφειλές τους προς το κράτος».

Είπε ακόμη ότι οι έρευνες του ΤΕΠ «βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στον τρέχοντα μήνα». Απαντώντας σε ερώτηση είπε η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 35%.

«Λείπουν αρκετά στοιχεία και έχουμε ζητήσει να έρθουν ενώπιον μας, όμως το συμπέρασμα για μένα είναι ότι δυστυχώς και στο συνεργατισμό όπως είχε γίνει και στις εμπορικές τράπεζες, υπήρξε μια κακοδιαχείριση, με μια άνιση μεταχείριση μεταξύ αυτών των στελεχών και των απλών πολιτών, με την παραχώρηση δανείων σε μερικές περιπτώσεις εκ. ευρώ πιθανόν με χαμηλότοκα δάνεια και χωρίς εξασφαλίσεις», δήλωσε ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρίκα αυτό «πραγματικά δημιουργεί υποψίες ότι κι εδώ υπάρχουν ευθύνες, μιλούμε και για ένα σκάνδαλο στο συνεργατισμό, κάτι το οποίο θεωρώ ως αδικαιολόγητο».

Ως ΕΔΕΚ, είπε, «επιμένουμε ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες, οι ποινικοί ανακριτές να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό το έργο τους, αξιοποιώντας και τα δικά μας πορίσματα, της Επιτροπής Θεσμών, ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό να δούμε τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης».

Μόνο έτσι, ανέφερε καταληκτικά, «θα νοιώσει ο Κύπριος πολίτης ότι οι θεσμοί στην Κύπρο λειτουργούν, η δικαιοσύνη λειτουργεί και κατανέμεται πραγματικά εκεί που πρέπει δηλαδή σ’ αυτούς οι οποίοι έχουν φέρουν την καταστροφή στον τόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα