Τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα συζήτησε ο ΓΓ ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΖΩ

16:20 28/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καρκινοπαθών ΕΛΑΖΩ Χρίστο Ανδρέου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ του επέδωσε το περιοδικό, το οποίο εκδίδει ο Σύνδεσμος και το οποίο τεκμηριώνει με επίσημα έγγραφα όλα αυτά τα οποία κατά διαστήματα ο κ. Ανδρέου υποστηρίζει αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς

στην Κύπρο.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου διότι για εδώ και 252 μέρες η Κυβέρνηση δεν ένοιωσε την παραμικρή ευαισθησία να συζητήσει με το Σύνδεσμο και να δώσει πειστικές απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα τα οποία εγείρονται. Και το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα της δημιουργίας των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Με βάση τα διεθνή στάνταρ και το πληθυσμό τον οποίο διαθέτει η Κύπρος θα έπρεπε να έχουμε εφτά τέτοια ακτινοθεραπευτικά κέντρα. Υπάρχουν μόνο τρία στον Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου τα οποία προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες και όχι καθολικές όπως είναι απαραίτητο για τους καρκινοπαθείς», πρόσθεσε.
Από το 2007, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, στην Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο «έχουμε πει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν αυτά τα δύο ακτινοθεραπευτικά κέντρα».

«Αυτή η απόφαση επιβεβαιώθηκε με αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων και το 2012 και το 2013 και παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία διάθεση από πλευράς της Κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτές τις αποφάσεις την στιγμή που ο καρκίνος είναι η πρώτη θανάτου για τους Κύπριους», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι απαιτούν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας να ασχοληθεί με το θέμα.

«Είχε τεθεί το θέμα προς συζήτηση τον περασμένη Οκτώβρη και δυστυχώς, δεν έγινε η συζήτηση, αναβλήθηκε, και θα απαιτήσουμε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας να συνέλθει, να συζητήσει το θέμα και να διατυπώσει τη δική της θέση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ Χρίστος Ανδρέου, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι “δυστυχώς αποδείξαμε ότι πάνω από 590 άτομα κάθε χρόνο δεν τους κάνουν ακτινοθεραπεία”, διότι δεν έχουν τα μηχανήματα.

«Αποδείξαμε με έγγραφα πολλά πράγματα. Δυστυχώς, αυτούς που κατηγορούμε, ενώ κυκλοφορεί το περιοδικό που τα λέει όλα, δεν τόλμησαν να απαντήσουν. Δεν τολμούν να απαντήσουν γιατί δεν έχουν καθόλου στοιχεία. Όμως επιμένουν να αφήνουμε τους καρκινοπαθείς να πεθαίνουν χωρίς θεραπεία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «στις 5 Φεβρουαρίου μου έστειλε ο τότε υποψήφιος και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (επιστολή) και μου είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με τη στρατηγική του καρκίνου και ότι θα προχωρήσει το όλο θέμα, που ήδη εγκρίθηκε και από τη Βουλή το κονδύλι».

«Το 2012, στις 19 Δεκέμβρη, ψηφίστηκε το κονδύλι με 51 ψήφους υπέρ και ένα κατά. Όταν έγινε Πρόεδρος ζητούσα να αναδείξουμε αυτά που ψήφισαν από την Βουλή και αυτά που ο ίδιος είπε και αρνείτο να με δεχθεί και αρνείτο να μου απαντήσει. Οπόταν του έστειλα μία επιστολή ότι θα ξεκινήσω την απεργία. Μετά από δεκαπέντε μέρες, με κάλεσαν να πάω στο Προεδρικό. Πήγα με άλλους συνεργάτες μου και εκεί νομίζαμε ότι θα δούμε τον Πρόεδρο και είδαμε, τελικά, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον Υπουργό Υγείας. Εκεί αντιλήφθηκα ότι δεν ήξεραν τι ήταν η στρατηγική του καρκίνου και πότε ψηφίστηκε κι αν ψηφίστηκε και τι περιέχει», συμπλήρωσε.
Δεν ήξεραν, συνέχισε, ότι υπάρχει κονδύλι.

«Δεν ήξεραν ότι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης μας έστειλε επιστολή. Αναγκάστηκα και τους τα έδωσα όλα. Μετά βγήκαν και είπαν ότι έπεισαν τους συνεργάτες μου και εμένα δεν με έπεισαν και βγήκαν οι συνεργάτες μου στο ΕΛΑΖΩ και είπαν είναι ψέματα», πρόσθεσε και απέδωσε στον Υπουργό ψεύδη.

Keywords
ακελ, ακελ, νίκος αναστασιάδης, κυπρος, τραπεζες, βουλη, συγκεκριμένο, απεργια, εθνικη τραπεζα, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, τελη κυκλοφοριας 2013, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, το θεμα, εθνικη, θεμα, κυπρου, δυστυχως, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, εγγραφα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, επρεπε, υπηρεσιες, καρκινος, κυβερνηση, λευκωσια, λυπη, προβληματα, συγκεκριμένο, συζητηση, τρια, χριστος, υγειας
Τυχαία Θέματα