Τα 2 είδη καρκίνου του ήπατος και η αντιμετώπισή τους

15:50 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος είναι ένα πρωτοπαθές κακόηθες νεόπλασμα του ήπατος. Παγκοσμίως είναι ο πιο συχνός καρκίνος του ήπατος με την ετήσια επίπτωσή του να αυξάνει διαρκώς.

Παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς με ηπατική κίρρωση – ανεξαρτήτως αιτιολογίας – ενώ παρατηρείται και πολύ συχνά σε ασθενείς με χρόνια ιοφορία από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή της ηπατίτιδας C.

Η διάγνωση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου βασίζεται σε κλινικά, αιματολογικά και απεικονιστικά κριτήρια. Μερικές φορές απαιτείται βιοψία δια λεπτής βελόνης (υπό αξονικό τομογράφο ή υπερηχογράφημα) προς τεκμηρίωση της διάγνωσης.

Η

θεραπεία του ηπατοκυτταρικού καρκίνου εξαρτάται απ’ την ύπαρξη ή όχι κιρρώσεως (και από την βαρύτητα αυτής), και μπορεί να αφορά σε ηπατεκτομή, μεταμόσχευση ήπατος ή άλλες τεχνικές τοπικής καταστροφής του όγκου, όπως χημειοεμβολισμός ή RFA (Radiofrequency Ablation) ή MWA (Microwave Ablation) ή χημειοθεραπεία ή τελός σε συνδιαμό των παραπάνω.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά από Ογκολογικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν πλήν του Κου Τζίμα και Ογκολόγοι, Ηπατολόγοι καθώς και Επεμβατικοί Ακτινολόγοι.

Ηπατοκυτταρικός καρκίνος και ηπατεκτομή

Ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνο χωρίς…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Αναζητήσεις
χημειοεμβολισμός ήπατος
Τυχαία Θέματα