Συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

17:33 14/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εμπειρογνώμονες των χωρών της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με στόχο να αποσαφηνιστούν, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013, οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι συζητήσεις διεξάγονται στη βάση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωναν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει οι φαύλος κύκλος τραπεζών και δημόσιου χρέους και καλούσαν τους υπουργούς να δρομολογήσουν αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Κομισιόν, υπογράμμισε ότι η θέση της Επιτροπής είναι ταυτόσημη με εκείνη των Ευρωπαίων ηγετών, ό,τι δηλαδή πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημόσιου χρέους.

Την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος του Εurogroup ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που ήδη υπάρχουν αναφορικά με τις τράπεζες, αντί να παρεμβαίνει απλώς όταν εμφανίζονται νέα προβλήματα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ΕΜΣ μπορεί να κάνει ό,τι δουλειά του έχει ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανέφερε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορικές απόψεις εντός του Εurogroup.

«Έχω μια προσωπική άποψη για το θέμα, ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή αναδρομικότητας στο μηχανισμό, διαφορετικά θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της έννοιάς του, ο μηχανισμός πρέπει να είναι ένα εργαλείο το οποίο είναι λειτουργικό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», κατέληξε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Κατά της αναδρομικής ισχύος τάσσονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Οι υπουργοί οικονομικών των τριών χωρών έχουν στείλει επιστολή στην Κομισιόν, στον κ. Γιούνκερ και στους ομολόγους τους στην οποία επισημαίνουν ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει να επεμβαίνει μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο μέλλον και όχι για την επίλυση των τωρινών προβλημάτων που εμφανίστηκαν πριν από τη σύσταση του ΕΜΣ.

Το θέμα παραμένει ανοικτό για τις χώρες που ζητούν την ανακεφαλαιοποίηση με αναδρομική ισχύ, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες έχουν την υποστήριξη και κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων, όπως των Προέδρων της Κομισιόν και του Εurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα