Σύντομα ελεύθερες ζώνες διαδικτύου σε κεντρικά σημεία των πόλεων και τουριστικές περιοχές

16:24 4/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σύντομα ευελπιστεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ότι θα μπορούν οι πολίτες αλλά και οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο να έχουν ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κεντρικά σημεία των πόλεων και σε τουριστικές περιοχές.

Το θέμα της δημιουργίας ελεύθερης ζώνης διαδικτύου συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή.

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τη δημιουργία ελευθέρων ζωνών διαδικτύου στην Κύπρο, σε χώρους όπου συναθροίζονται πολλά

άτομα, σε αγορές, στις παραλίες και επιχειρηματικούς και άλλους χώρους έτσι ώστε η Κύπρος να αποτελέσει πρότυπο και να καταστεί πρωτοπόρος στον τομέα της ελεύθερης και δωρεάν χρήσης του διαδικτύου», δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου.

Εξέφρασε ευαρέσκεια καθώς, όπως είπε, το Υπουργείο Εμπορίου και όλοι οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται να ανταποκρίνονται θετικά σε αυτό το πρώτο βήμα, σημειώνοντας πως με την υλοποίηση και του προγράμματος για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κοινοτικούς και άλλους χώρους σε 140 κοινότητες, η Κύπρος θα μπει στο χάρτη ως η χώρα που πρωτοπορεί στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας επισημάνθηκε ακόμη το πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές του διαδικτύου στην Κύπρο και τις χαμηλές ταχύτητες.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι το ΑΚΕΛ ζητά όπως προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για να προχωρήσει το έργο αλλά και να ολοκληρωθεί το άλλο έργο που αφορά τη δημιουργία νησίδων σε όλες τις κοινότητες.

Σημείωσε παράλληλα με απογοήτευση, όπως είπε, το ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 25η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από την Κυβέρνηση.

Κάτι που, όπως πρόσθεσε, καθιστά επιτακτική την ανάγκη άμεσης προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε πως «φαίνεται ότι έχουμε πλησιάσει στην υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου», καθώς, όπως πρόσθεσε ήδη ο ΓΔ του Υπουργείου Εμπορίου έχει ετοιμάσει συγκεκριμένη μελέτη σχετικά με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Εξήγησε πως με την υλοποίηση του έργου θα μπορεί να παρέχεται στις διάφορες «νησίδες» δωρεάν χρήση διαδικτύου με στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού αλλά και την προσέλκυση τουρισμού.

Ο κ. Βότσης είπε ότι δόθηκε μια περίοδος 3 εβδομάδων για να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του επόμενου μήνα θα υπάρχουν προς ανακοίνωση θετικά αποτελέσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βότσης εξήγησε ότι οι περιοχές στις οποίες θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα καθοριστούν μετά από σχετική διαβούλευση με τους Δήμους.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρέχονται τέτοιου είδους υπηρεσίες οι οποίες να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Εξήγησε τέλος ότι το κόστος της υπηρεσίας δεν είναι τεράστιο και πως μέρος του κόστους θα το επωμιστούν οι Δήμοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα