Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Μελέτη για μέλλον ανώτατης εκπαίδευσης

15:22 4/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το κάθε ευρώ που ξοδεύεται από τα υστερήματα των πολιτών πρέπει να αξιοποιείται στο μέγιστο, για αυτό και πρέπει να γίνει μια επιστημονική μελέτη με τεκμηρίωση για το μέλλον της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “είναι κατανοητό ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς θα πρέπει να γίνουν παντού τομές και μεταρρυθμίσεις”, προσθέτοντας ότι “έτσι και στο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να εξετάσουμε και το τελευταίο ευρώ που ξοδεύει το κράτος και να βεβαιωθούμε ότι προκύπτουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα

και η μέγιστη ωφέλεια για την κοινωνία”.

Όπως είπε, “διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξορθολογισμού και σημαντικών εξοικονομήσεων”, προσθέτοντας ότι “για το σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή επισκόπηση του συστήματος των δημόσιων πανεπιστημίων, να σχεδιαστούν προτεραιότητες ανάλογα και με τις σημερινές ιδιάζουσες συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη το ζητούμενο του ενός και μόνο νέου αναπτυξιακού δρόμου για να ληφθούν αποφάσεις”.

“Εξυπακούεται, βέβαια, ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μόνο στη βάση μιας τεκμηριωμένης μελέτης. Ο ΔΗΣΥ πρόκειται να συμβάλει στη διερεύνηση των προοπτικών για τη βελτιστοποίηση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και την ανάταξη του πανεπιστημιακού χάρτη”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “κάτι ανάλογο πρέπει, όμως, να γίνει και με ολόκληρο το φάσμα της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα διεθνών μετρήσεων και μελετών” και ότι “θα πρέπει να προβληματιστούμε για την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών δαπανών και να πάρουμε αποφάσεις με γνώμονα την εκπαιδευτική ουσία και το όφελος για την κοινωνία”.

“Θέλω να υπογραμμίσω ξανά ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μόνο μετά από μιαν επισταμένη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση”, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “σε αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή μελέτη για τομές και μεταρρυθμίσεις που δεν μπορεί η ανώτατη δημόσια εκπαίδευση να εξαιρεθεί”.

“Το κάθε ευρώ που ξοδεύεται από τα υστερήματα των πολιτών πρέπει να αξιοποιείται στο μέγιστο, για αυτό και πρέπει να γίνει μια επιστημονική μελέτη με τεκμηρίωση για το μέλλον της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης”, είπε.

Ερωτηθείς για τα όσα ακούγονται για τις ιδιωτικοποιήσεις και πιθανή παράταση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “δεν έχουμε καμία ενημέρωση”, σημειώνοντας ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι “για οποιεσδήποτε τομές και μεταρρυθμίσεις, όσο πιο σύντομα γίνονται τόσο μεγαλύτερη αξία έχουν”.

“Για αυτό και εκεί που κρίνεται ότι πρέπει να προχωρήσουμε ή εκεί που έχουμε ήδη συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουμε, εμείς πιστεύουμε ότι το συντομότερο το καλύτερο”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “μια ζωή σε αυτόν τον τόπο, προσπαθώντας να διατηρήσουμε τις ισορροπίες, το μόνο που καταφέραμε είναι να διατηρήσουμε ένα τέλμα που κόστισε πάρα πολύ ακριβά στους Κύπριους πολίτες”.

Είπε, επίσης, ότι “ο εκσυγχρονισμός πρέπει να προχωρά”, προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά ο εκσυγχρονισμός, η αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις, με τις δικαιολογημένες διαφορετικές απόψεις ή και δικαιολογημένες αντιδράσεις”.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι “το μεγάλο μου στοίχημα είναι να αλλάξει η πολιτική ατζέντα”.

“Κατανοητή απόλυτα η κοινωνική ευαισθησία για τους εργαζόμενους, στους υπό αποκρατικοποίηση οργανισμούς. Την ίδια ώρα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τί σημαίνει για τον Κύπριο πολίτη. Πρέπει να κοιτάζουμε ευρύτερα τα ζητήματα και όχι τομεακά, και αν πρέπει να είμαστε – και πρέπει να είμαστε – ευαίσθητοι για τους εργαζόμενους, το ίδιο ευαίσθητοι πρέπει να είμαστε και για τον καταναλωτή που πληρώνει το πιο ακριβό ρεύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε.

Αναφερόμενος στον τομέα της εκπαίδευσης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι “κατανοητά τα ζητήματα που εγείρουν οι καθηγητές των πανεπιστημίων, οι σύγκλητοι, οι οργανωμένοι φορείς των δασκάλων και των καθηγητών, κατανοούμε την ανάγκη για κοινωνικό διάλογο”.

“Αλλά, τόσα χρόνια δεν κάναμε κοινωνικό διάλογο; Τόσα χρόνια δεν επιλύαμε όλα τα επιμέρους ζητήματα που εγείρονταν από το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο της εκπαίδευσης; Τόσα χρόνια δεν δαπανούσαμε πολλά χρήματα στον τομέα της παιδείας; Πότε αναρωτηθήκαμε τί αξία είχαν όλες αυτές οι δαπάνες σε μια χώρα που πληρώνουμε πολύ περισσότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης για την εκπαίδευση. Σε ένα χώρο όπου τα πιο δυνατά μυαλά της κυπριακής κοινωνίας γινόντουσαν μέχρι πρόσφατα δάσκαλοι γιατί είχαν εξασφαλισμένη την εργασία, καταφέραμε να είμαστε οι χειρότεροι στο επίπεδο της εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι “αυτή είναι η πολιτική ατζέντα που πρέπει να μας απασχολεί και αυτή πρέπει να είναι προτεραιότητα, οι πολίτες, τα παιδιά μας, και όχι τα επιμέρους ζητήματα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα