Σύνοδος ΕΛΚ – Ν. Αναστασιάδης : H Κύπρος έχει προοπτικές και μπορεί να τα καταφέρει

17:29 11/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αποφασιστικότητα για τη λήψη και εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτούνται για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας και για τη δημιουργία προοπτικών για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό.

Δήλωσε παράλληλα απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, «τις διευκρινήσεις που της εδόθησαν αλλά και τις διευκρινήσεις που έδωσε» όπως είπε.

Μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου και αφού ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες, τα μέλη του Προεδρείου, και το Γενικό Γραμματέα του ΕΛΚ για την παρουσία τους στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η διεξαγωγή της Συνόδου στην Κύπρο αποτελεί γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας για την Κύπρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, τόσο κατά τη διάρκεια της Συνόδου όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε, έθιξε τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Κύπρο και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στήριξη και αλληλεγγύη. Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτήρισε τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ Έντα Κέννι, την Καγκελάριο της Γερμανίας, αλλά και τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαρά, Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν και Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αλλά και τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέτσκου, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορισόφ και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βελγίου Στίβεν Βάνακερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι σε όλες του τις επαφές διαβεβαίωσε «για την αποφασιστικότητά μας να λάβουμε και να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση της οικονομίας μας και για τη δημιουργία προοπτικών για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», εξηγώντας παράλληλα πως «η Κύπρος έχει προοπτικές και μπορεί να τα καταφέρει» αλλά και πως «χρειάζεται σήμερα την αρωγή των Ευρωπαίων εταίρων της για να αποφύγει βραχυπρόθεσμους αλλά πολύ σοβαρούς κινδύνους».

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως η Κύπρος δεν ζητά καμιά ειδική μεταχείριση και πως θα φανεί συνεπής σε όλες της τις υποχρεώσεις, εξηγώντας τους ωστόσο πως αναφορές σε θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή κυπριακού φορολογικού παραδείσου είναι εντελώς άδικες και υπερβολικές. Ανέφερε παράλληλα πως προς την κατεύθυνση αυτή επέδωσε κείμενα που τεκμηριώνουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απόλυτα συνεπής προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε αυτό το ζήτημα.

Ανέφερε ακόμη ότι ήγειρε και το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αντανακλώντας και χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup αλλά και πως προέβαλε τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο θέμα του Κυπριακού, το ζήτημα που έχει εγερθεί σε σχέση με τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, αλλά και τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματα στη διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως μέσα από τις επαφές που είχε αλλά και τις εργασίες της Συνόδου επιβεβαιώνεται πως η Κύπρος δεν είναι μόνη. «Αυτό που αποτελεί δική μας ευθύνη είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα εθνικά συμφέροντα υπηρετούνται με τη συνεπή και αξιόπιστη παρουσία μας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και όχι βεβαίως με την αποστασιοποίηση ή την περιχαράκωση» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο με δεδομένα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών η Γερμανίδα Καγκελάριος έδωσε κάποιες διαβεβαιώσεις ή διευκρινήσεις, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που από το διάλογο συνάγεται είναι ότι θα έχουμε την αλληλεγγύη και της Γερμανίας» και πως «αυτό που χρειάζεται από δικής μας πλευράς είναι αξιοπιστία και συνέπεια στα όσα έχουν συμφωνηθεί και στα όσα ενδεχομένως, αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Κυβέρνηση να πρέπει να συνομολογήσει». «Θα πρέπει να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την επαφή με την κ. Μέρκελ, τις διευκρινήσεις που της εδόθησαν αλλά και τις διευκρινήσεις που έδωσε» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια απόφαση από το ΕΛΚ η οποία θα προωθηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αφού ανέφερε ότι αυτό είναι βεβαίως θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόσθεσε πως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις μέσα στο ίδιο το ΕΛΚ. «Υπάρχουν εκείνες οι πλευρές που υποστηρίζουν την ανακεφαλαιοποίηση με αναδρομική ισχύ ώστε να καλύψουν πλείστες όσες χώρες, υπάρχει και η αντίρρηση κάποιων άλλων. Πιστεύω ότι μέσα από τη μέθοδο του διαλόγου και των συγκλίσεων κάποια στιγμή θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος, μετά και τις σημερινές συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, εκτιμά ότι η υπογραφή του Μνημονίου θα γίνει σχετικά σύντομα και πριν από το Μάρτιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν του δόθηκε η εικόνα ότι υπάρχει ανάλογη ελπίδα ενόψει των καθυστερήσεων που υπάρχουν, είτε σε σχέση με την αξιολόγηση των πραγματικών αναγκών των τραπεζών, είτε σε σχέση με άλλα θέματα.

Επανέλαβε ωστόσο πως ο ίδιος δεν επιθυμεί κατά τη διάρκεια διεθνών επαφών να ασκεί την όποια κριτική. «Υπήρξε όμως δυστυχώς καθυστέρηση και φαίνεται ότι δεν προλαβαίνουμε, όπως και ο ίδιος ο Υπουργός οικονομικών δήλωσε, τη Σύνοδο της 21ης Ιανουαρίου ή ακόμα ενδεχομένως και την επόμενη» πρόσθεσε.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο πιστεύει ότι το Μνημόνιο θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια ή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν είναι αυτό που πιστεύει ο ίδιος που ισχύει αλλά το ποιες είναι οι πραγματικότητες. Εξέφρασε δε την πεποίθηση αλλά και την ελπίδα ότι όλοι συνειδητοποιούν πόσο αναγκαίο είναι, με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί και τα όσα εναπομένουν, το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε μια δανειακή σύμβαση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Γιατί», όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι μέσα από την καθυστέρηση».

Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ο ίδιος δεν νομίζει ότι θα υπάρξει κούρεμα του χρέους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορούν να εξευρεθούν πολλές άλλες λύσεις. «Αυτό δεν ηγέρθη και ούτε εγώ το εγείρω», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ-Ιστούριθ, αφού συνεχάρη το ΔΗΣΥ και τον Νίκο Αναστασιάδη γι’ αυτή τη «φανταστική» όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση, είπε ότι όλοι οι ηγέτες του ΕΛΚ, λαμβάνουν μέτρα και δράσεις προκειμένου να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα.

Ανέφερε ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου επικεντρώθηκαν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, εκθειάζοντας τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως εξήγησε, «ποτέ δεν έχει έρθει στις Συνόδους του ΕΛΚ για να ασκήσει κριτική κατά της κυβέρνησης αλλά πάντα μιλά για την Κύπρο και υπεραμύνεται των θέσεων της Κύπρου ανεξαρτήτως του πολιτικού κέρδους».

Εξέφρασε παράλληλα τη στήριξή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη και ευχήθηκε νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου από τον α’ γύρο των εκλογών.

«Σεβόμαστε πλήρως το τι θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις επόμενες προεδρικές εκλογές, όμως ευχόμαστε ότι θα έρθει η στιγμή της αλλαγής, της αλλαγής για το καλύτερο, προκειμένου η Κύπρος να ανακτήσει τον ηγετικό ρόλο στην ΕΕ».

«Είναι γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, όμως το γεγονός ότι πολλοί ηγέτες βρέθηκαν σήμερα στην Κύπρο αποδεικνύει ότι πιστεύουν στο τι μπορεί να επιτευχθεί στην Κύπρο μέσα στα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο κ. Λόπεζ ανέφερε πως στο πλαίσιο της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η προεκλογική εκστρατεία του ΕΛΚ για τις Ευρωεκλογές του 2014.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι η απάντηση και ότι επιθυμούμε περισσότερη Ευρώπη και ότι σήμερα οικοδομούμε και μεταρρυθμίζουμε τους θεσμούς της ΕΕ προκειμένου να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές απαιτήσεις» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει της κρίσης και αυτό είναι και το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να σταλεί σήμερα.

Σημείωσε τέλος ότι όλοι οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο εξέφρασαν τη στήριξη τους και την εμπιστοσύνη τους σε μια μελλοντική ηγεσία της Κύπρου υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα