Συνέρχεται το ΣΑ για να συζητήσει την κατάσταση στο Μαλί

07:54 14/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνέλθει τη Δευτέρα για το Μαλί έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, ανακοίνωσε την Κυριακή Γάλλος αξιωματούχος.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει τη Δευτέρα το απόγευμα έπειτα από αίτημα της Γαλλίας για να συζητήσει την κατάσταση στο Μαλί”, δήλωσε ο Μπριέκ Ποντ, εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη. “Είναι ένα διάβημα της Γαλλίας

προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο και να προχωρήσει σε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου και με τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ”, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η σύνοδος αυτή θα γίνει έπειτα από μία επιστολή που εστάλη το βράδυ της Παρασκευής στην οποία η Γαλλία ενημέρωνε το Συμβούλιο για την επέμβασή της στο Μαλί που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Μπαμακό, και δήλωνε ότι θα συνεχίσει να κρατά ενήμερο το Συμβούλιο. Το βόρειο Μαλί βρίσκεται ήδη από τις αρχές του 2012 υπό τον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων τζιχαντιστών και έχει γίνει καταφύγιο της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ (Aqmi).

Η Γαλλία εξαπέλυσε την Παρασκευή μια αντεπίθεση έπειτα από μια ισλαμιστική επίθεση προς το νότο. Για να αιτιολογήσει την επέμβασή του, το Παρίσι προβάλλει το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ που αναφέρεται στο “δικαίωμα νόμιμης άμυνας, ατομικής ή συλλογικής, στην περίπτωση κατά την οποία ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών είναι το αντικείμενο μιας ένοπλης επίθεσης”.

Η Γαλλία ζήτησε ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής σε μια επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να “επισπεύσει την εφαρμογή του ψηφίσματος 2085″ που επιτρέπει κυρίως την ανάπτυξη της Διεθνούς δύναμης υποστήριξης στο Μαλί (Misma) και εγκρίθηκε στις 20 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η ανάπτυξη αυτή προβλέπεται να γίνει κατά στάδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα