Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Όσο κι αν η εποχή των εθνικών ευεργετών έχει διαβεί οριστικά, η περίπτωση του Σταύρου Νιάρχου έρχεται να παραβεί τον κανόνα και να δώσει διαφορετική ώθηση στο πολιτιστικό δυναμικό της χώρας που, καθόσον γνωρίζουμε, δεν είναι ιδιαιτέρως μοντέρνο και ισχυρό. Ο Έλληνας εφοπλιστής απεβίωσε το 1996 και θεώρησε καθήκον του να διαθέσει το ποσόν των 566.οοο.οοο ευρώ με σκοπό – μέσα στον διαθέσιμο χώρο των 170 στρεμμάτων όπου παλαιότερα λειτουργούσε ο ιππόδρομος - να στεγαστεί η Εθνική

Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Το κληροδότημα - ευτυχώς, ευτυχέστατα - ουδεμία σχέση έχει με κρατική παρέμβαση, συνεργασία ή ό,τι άλλο. Το ΙΣΝ (Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου) έχει αμιγώς κοινωφελείς στόχους έστω και αν υπάρχει μέριμνα για τη διαχείριση του κεφαλαίου στο διηνεκές. Όπως δήλωσαν οι ιθύνοντες του Ιδρύματος Χριστίνα Λαμπροπούλου και Γιάννης Ζερβάκης υπάρχουν τρία γραφεία που υπηρετούν την όλη υπόθεση: στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη και στο Μονακό. Χαρακτηριστικός θα είναι και ο φιλανθρωπικός κλάδος που συνεργάζεται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ Praksis). Πρόκειται για οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και ουσιαστικά επιβιώνουν από τις βοήθειες του Ιδρύματος (ενοίκια, διατροφή, ιατρική περίθαλψη και τα παρόμοια).

Το Κέντρο Πολιτισμού, προγραμματισμένο να παραδοθεί στα τέλη του 2015, στο χώρο του θα φιλοξενήσει την Λυρική Σκηνή και την Εθνική βιβλιοθήκη. Σαν προκαταβολή, οι ιθύνοντες του έργου προβάλλουν τη συνεργασία με τον Γιάννη Τριχόπουλο (διευθυντή της βιβλιοθήκης Βεροίας και νυν διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού) η οποία αποσκοπεί στην δημιουργία εκατό βιβλιοθηκών μέσα στο χρόνο που ακολουθεί. Σκοπός του όλου προγράμματος είναι οι βιβλιοθήκες να καταστούν κοινοτικά κέντρα και όχι, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, κέντρα πρώτων πνευματικών βοηθειών που δύσκολα προσελκύουν αναγνώστες.

Εξάλλου το Κέντρο Πολιτισμού θα περάσει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου το 2015 και θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών έχοντας εξασφαλίσει με χρηστή διαχείριση σημαντικά έσοδα. Ενώ λοιπόν η είσοδος του Πάρκου θα είναι ελεύθερη για το κοινό, θα υπάρχουν χώροι για εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες κτλ. Από όλες αυτές τις εκδηλώσεις θα εισπράττονται σημαντικά έσοδα.

Η κτιριακή συγκρότηση των εγκαταστάσεων - το θέατρο της Λυρικής Σκηνής, το ΚΠΙΣΝ, η Βιβλιοθήκη κτλ - έχει ανατεθεί στον Ρέντσο Πιάνο καθώς και ο σχεδιασμός του χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα