Συνέντευξη Ν. Χριστοδουλίδη για το ρόλο της ΜΑΕΕ στην προεδρία

16:32 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γεμάτοι ενθουσιασμό, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας, χωρίς ωράρια ή αργίες, οι λειτουργοί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΜΑΕΕ) στις Βρυξέλλες έχουν εδώ και καιρό συνειδητοποιήσει ότι η επιτυχία μιας προεδρίας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην σωστή προετοιμασία και προγραμματισμό.

Στις Βρυξέλλες, υπάρχει μια «μικρή κυβέρνηση» υπό την καθοδήγηση του Μόνιμου Αντιπροσώπου Πρέσβη Κορνήλιου

Κορνηλίου, η οποία αποτελείται από 230 και πλέον λειτουργούς, με ένα κοινό γνώρισμα, την αγάπη για την πατρίδα και τον κοινό στόχο να φέρουν εις πέρας το μεγάλο εθνικό έργο που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Για το ρόλο των λειτουργών στην ΜΑΕΕ, για τις προσδοκίες της Κύπρου αλλά και για θέματα προετοιμασίας, μίλησε στο ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες ο Εκπρόσωπος Προεδρίας για θέματα Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων ΙΙ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι το στοίχημα είναι να αποδείξει η Κύπρος ότι μπορεί να αντεπεξέλθει επιτυχώς στο δύσκολο ρόλο της προεδρίας, εξηγώντας ότι μια επιτυχημένη προεδρία θα αναβαθμίσει το ρόλο της Κύπρου τόσο στην ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο με ευεργετικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ίδια και τα εθνικά της συμφέροντα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Ερ. Πόσοι λειτουργοί εργάζονταν πριν στην ΜΑΕΕ και πόσοι τώρα;

Απ. Πριν αρχίσουν οι προετοιμασίες για την προεδρία υπήρχαν στην ΜΑΕΕ περίπου 80 λειτουργοί. Σήμερα, μαζί με το προσωπικό υποστήριξης, είμαστε πέραν των 230 ατόμων.

Ερ. Πρόκειται για λειτουργούς που ήρθαν με απόσπαση από τα Υπουργεία;

Απ. Ναι, η πλειοψηφία αυτών ήρθαν από τα Υπουργεία. Οι πλείστοι επιστρέφουν πίσω μετά το πέρας της Προεδρίας και κάποιοι άλλοι στο τέλος Ιουνίου του 2013. Μετά την προεδρία δηλαδή, θα επιστρέψουμε στον αριθμό που είχαμε σε μια κανονική περίοδο. Επίσης, η ΜΑΕΕ ενισχύθηκε και με υποστηρικτικό προσωπικό που θα εργασθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Ερ. Από πότε προετοιμάζεται γενικά η Κυπριακή Δημοκρατία για την προεδρία, αλλά κυρίως η ΜΑΕΕ;

Απ. Οι προετοιμασίες στην Κύπρο ξεκίνησαν από το 2009, συνομιλώντας με άλλες χώρες, παρακολουθώντας τι είχαν κάνει στη δική τους περίπτωση, ποια προβλήματα αντιμετώπισαν, κ.ο.κ. Όσον αφορά την ΜΑΕΕ, βασικά οι προετοιμασίες άρχισαν την ίδια περίοδο όπως στην Κύπρο, αλλά πιο εντατικά τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο.

Ερ. Ποιά είναι τώρα τα καθήκοντα των λειτουργών και πώς θα αλλάξουν με την ανάληψη της προεδρίας;

Απ. Από την 1η Ιουλίου θα προεδρεύουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου, άρα ο ρόλος τους θα είναι πιο δύσκολος και διαφορετικός από το σημερινό. Η προεδρία οφείλει να λειτουργεί με αντικειμενικότητα σε μια προσπάθεια συγκερασμού των θέσεων των διαφόρων χωρών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη για πρόοδο στους διάφορους τομείς. Προηγούμενα, ο ρόλος τους ήταν η προώθηση των εθνικών θέσεων της Κύπρου στο πλαίσιο των προσπαθειών λήψης αποφάσεων στις διάφορες πολιτι

Keywords
Τυχαία Θέματα