Σύνδεσμος Αξιογράφων: Καταγγελίες για κωλυσιεργεία του Διοικητή της ΚΤ

13:46 20/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων καταδικάζει την κωλυσιεργία, όπως αναφέρει, που επέδειξε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης “αμελώντας να εκδώσει το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε η Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την έκδοση και διάθεση των αξιογράφων”.

Σε σημερινή ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε μετά την έκτακτη συνεδρία του ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζικών Αξιογράφων κατά

την οποία εξέτασε την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του Eurogroup της 26ης Μαρτίου 2013, ο Σύνδεσμος καλεί τον Διοικητή να δημοσιοποιήσει και να κοινοποιήσει αμέσως στον Σύνδεσμο το πόρισμα της έρευνας, “αφού η έρευνα έγινε για να μάθουν τα μέλη μας την αλήθεια σχετικά με το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος τους”.

“Το πόρισμα αυτό έπρεπε να είχε δοθεί από πέρσι το φθινόπωρο” και όχι περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013, αναφέρει και προσθέτει ότι “αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας ήταν να διαιωνιστεί το θέμα μέχρι την απόφαση του Eurogroup της 26 Μαρτίου του 2013, η οποία οδήγησε στη διαγραφή των αξιογράφων της Λαϊκής και μετατροπή των αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου σε μετοχές με μηδενική σχεδόν αξία”.

Επίσης, ο Σύνδεσμος καταδικάζει “την επιβολή `συμβολικών κυρώσεων` στις τράπεζες που παρανόμησαν σχετικά με την έκδοση και διάθεση των αξιογράφων, και τη δήλωσή του Διοικητή στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής των Αντιπροσώπων: `για την τράπεζα Κύπρου θεωρήσαμε πως δεν είναι ορθό οι νέοι μέτοχοι της τράπεζας να επωμισθούν ένα μεγάλο πρόστιμο για τις ζημιές και τη συμπεριφορά που επέδειξαν κάποιοι`”.

Επιπλέον, καταδικάζει την απόφαση για τη διαγραφή των αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας και τη μετατροπή των αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου σε μετοχές με μηδενική σχεδόν αξία.

“Οι τράπεζες παράνομα και παράτυπα έχουν προωθήσει το τοξικό αυτό προϊόν στα μέλη μας (όλοι ιδιώτες πρώην καταθέτες των τραπεζών), γι’ αυτό και τα αξιόγραφα θεωρούνται εξ υπαρχής άκυρα”, προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων καταδικάζει τόσο την απαράδεκτη, όπως αναφέρει, “και απάνθρωπη ενέργεια της Τράπεζας Κύπρου (πρώην Λαϊκή) να στέλλει απειλητικές επιστολές στους δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια εξασφαλίζονται με αξιόγραφα ίσης ονομαστικής αξίας όσο και “την απόφαση του τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη να αναστείλει την ιδιωτική ποινική δίωξη του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη”.

Τέλος, ο Σύνδεσμος εκφράζει “φόβο μήπως αυτό προλειάνει το έδαφος για παρόμοιο χειρισμό των υποθέσεων των εξ Ελλάδος ολετήρων της Λαϊκής και της κυπριακής οικονομίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα