Στοιχεία για τη δράση ρατσιστικών οργανώσεων στην Κύπρο επέδωσε στον Υπ. Δικαιοσύνης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

13:11 20/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πλήρη και τάχιστη διερεύνηση του φωτογραφικού και άλλου υλικού που παρέλαβε σήμερα από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις καταγγελίες του ιδίου περί μετατροπής κατασκηνώσεων σε «πεδία στρατιωτικών ασκήσεων», θα ζητήσει από την Αστυνομία ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος δηλώνει ότι «από τα στοιχεία φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα διερεύνησης από πλευράς της Αστυνομίας».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετέβη σήμερα το πρωί στα

γραφεία του ΑΚΕΛ όπου παρέλαβε από τον Άντρο Κυπριανού τα στοιχεία που κατέχει σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο προέκυψε με αφορμή τη δολοφονία του 35χρονου Παύλου Φύσσα στην Ελλάδα από στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού και τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες συναντηθήκαμε σήμερα το πρωί και έχω επιδώσει στον Υπουργό στοιχεία τα οποία έχουν φτάσει κοντά μας με διάφορους τρόπους αναφορικά με δραστηριότητες που αναπτύσσονται από οργανώσεις οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για την κυπριακή κοινωνία, κατ’ αναλογία με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα».

«Τα στοιχεία τα οποία έχω δώσει επιβεβαιώνουν, πρώτα και κύρια, τη σχέση αυτών των οργανώσεων με τη Χρυσή Αυγή και όχι μόνο, και με τους νεοναζί στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι είχε καταγγείλει δημόσια ότι ακόμα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας είχε ασχοληθεί με το θέμα της σχέσης οργανώσεων στην Κύπρο με τους νεοναζί στη Γερμανία μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου προς το Υπουργείο της χώρας.

Είπε, επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια δημόσια συζήτηση και ένας προβληματισμός στη Γερμανία, σε επίπεδο της Καγκελαρίου της χώρας Άνγκελας Μέρκελ γι’ αυτό το ζήτημ «με πρόθεση να απαγορευτεί η λειτουργία της οργάνωσης των νεοναζί».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «τα στοιχεία που έχω δώσει στον Υπουργό κατά την άποψη μου επιβεβαιώνουν δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε θερινές κατασκηνώσεις οι οποίες πρέπει να μας προκαλούν ανησυχία», κάνοντας λόγο για «στρατιωτικές ασκήσεις που κατά την άποψη μου κανένας φυσιολογικός άνθρωπος – εάν δεν είχε κάποιους άλλους στόχους και προθέσεις- δεν θα έκανε κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων».

«Υπάρχουν και άλλα στοιχεία στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ τώρα», είπε και πρόσθεσε: «Ως ΑΚΕΛ ανησυχούμε από το πώς αναπτύσσονται στο τόπο μας ακραίες οργανώσεις – φασιστικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές – και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση ολόκληρης της κοινωνίας να αντιταχτεί με αυτές τις ακραίες καταστάσεις».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι από το 2010 κατάγγελλε δημόσια ότι «κάποιοι, ευκαιριακά και για λόγους ψηφοθηρικούς και πολιτικών σκοπιμοτήτων στήριζαν αυτές τις ακραίες καταστάσεις», υπενθυμίζοντας ότι είχε λοιδορηθεί για όσα έλεγε τότε και «μάλιστα κάποιοι μου έλεγαν ότι ‘κυνηγάς φαντάσματα, τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν στην Κύπρο’».

«Και λυπούμαι να πω ότι ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Είπε ακόμη ότι προειδοποιούσε από τότε ότι «εάν συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη σ’ αυτούς τους ανθρώπους θα έρθει η ώρα που θα θρηνήσουμε θύματα στην Κύπρο. Το είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα, ελπίζω να καταφέρουμε να το αποφύγουμε στην Κύπρο».

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε, «ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με αυτές τις ακραίες καταστάσεις. Θα αγωνιστούμε πολιτικά και μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αντιλήψεις οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για κάθε κοινωνία που θέλει να αποκαλείται σύγχρονη, για κάθε κοινωνία η οποία σέβεται τον εαυτό της».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είπε ότι από τα στοιχεία που παρέλαβε από τον κ. Κυπριανού «φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα διερεύνησης από πλευράς της Αστυνομίας».

«Δεν μπορώ να πω ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν αποδεικτικό υλικό για να οδηγηθεί κάποιος στο δικαστήριο και έχω εξηγήσει στον κ. Κυπριανού τις δυνατότητες διερεύνησης που υπάρχουν, τί είναι εκείνο που είναι απαραίτητο να διερευνηθεί, τί ενέργειες μπορούν να γίνουν από πλευράς της Αστυνομίας και κάτω από ποίες συνθήκες μπορεί κάποια υπόθεση να οδηγηθεί και ενώπιον του δικαστηρίου», είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

«Δεσμεύτηκα ότι αυτά τα θέματα θα διερευνηθούν», είπε και διαβεβαίωσε ότι «όλα τα στοιχεία θα παραδοθούν στην Αστυνομία με την απαίτηση να διερευνηθούν τάχιστα και πλήρως».

Ανέφερε ότι τα όσα απεικονίζοντα στις φωτογραφίες που παρέδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «πρέπει να βρουν σίγουρα αντιμέτωπη την πολιτεία, το νόμο και τα δικαστήρια».

Ο κ. Νικολάου είπε επίσης ότι εξήγησε στον κ. Κυπριανού ότι «δεν είναι ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο δικαστικώς ή κάτω από την εφαρμογή ποινικών διατάξεων».

«Είναι ένα ευρύτερο πολιτικό θέμα, το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τα πολιτικά κόμματα και γενικότερα την πολιτική ζωή του τόπου και θέλω να τονίσω ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιδείξει οποιαδήποτε ανοχή σε αυτού τους είδους τις δραστηριότητες ή τις συμπεριφορές», πρόσθεσε.

«Γι΄ αυτό όχι μόνο θα διερευνηθούν τα ζητήματα αυτά από πλευράς της Αστυνομίας, αλλά μας απασχολούν, παρακολουθούμε την κατάσταση συνεχώς και θα παρέμβουμε με συγκεκριμένα μέτρα εκεί που χρειάζεται για σκοπούς αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης», είπε.
Σίγουρα, συνέχισε ο Υπουργός, «κανένας δεν θέλει να προάγεται στον τόπο του είτε η ξενοφοβία είτε ο ρατσισμός είτε οποιεσδήποτε συμπεριφορές ή ενέργειες που συνδέονται με οργανώσεις νεοναζί ή οποιεσδήποτε άλλες αυτής της μορφής».

Σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ευθύνη όλων, Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων. «Αυτή είναι η πρόκληση που υπάρχει μπροστά μας, αυτή είναι η δική μας πολιτική βούληση ως Κυβέρνηση και αυτό θα επιδιώξουμε».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τα στοιχεία που παρέδωσε αφορούν σε φωτογραφίες αλλά και άλλα στοιχεία από διάφορες ιστοσελίδες «τα οποία κατά την άποψη μου είναι πολύ διαφωτιστικά για το πώς σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός είπε ότι οι φωτογραφίες αφορούν σε δραστηριότητες των τελευταίων χρόνων «και σίγουρα η παράλειψη διερεύνησης όλων αυτών των δραστηριοτήτων μέχρι σήμερα επιτρέπει ή τουλάχιστον δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει ανοχή σε αυτής της μορφής δραστηριότητας».

«Θα έπρεπε ήδη να είχαν διερευνηθεί αυτά τα ζητήματα και αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε τώρα θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο έγκαιρα αυτής της μορφής η συμπεριφορά και η δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, είπε ότι «θα ενεργήσουμε αποφασιστικά για να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτού τους είδους οι συμπεριφορές δεν μπορεί να συμβαίνουν και εφόσον αντιβαίνουν των διατάξεων του νόμου να είναι βέβαιοι εκείνοι που τις διαπράττουν ότι θα βρεθούν ενώπιον των δικαστηρίων. Αρκεί», όπως είπε, «να υπάρξει μαρτυρικό υλικό που να στοιχειοθετεί ποινικά αδικήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα