Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου ΕΕ: Αυξημένος ο ρόλος της εκπαίδευσης

16:43 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο αυξημένος ρόλος των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης της ΕΕ εν μέσω των οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας των νέων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στις 7 και 8 Ιουνίου,

στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου.

Σε διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε μετά το περάς της συνάντησης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού δήλωσε ότι οι πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης αποκτούν αυξημένη σημασία, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητά τους και η συμβολή τους στην επίλυση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη.

Παρών στην συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pierre Mairesse, ο οποίος ανέφερε ότι η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η υποχρεωτική παιδεία είναι τα κλειδιά για την μελλοντική ανάπτυξη και απασχόληση, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Η κ. Στυλιανού, η οποία προήδρευσε της συνάντησης, ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση
των αποτελεσμάτων στου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στα πλαίσια των συστάσεων της Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν στις 30 Μαΐου για κάθε κράτος μέλος και οι οποίες στοχεύουν στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Επίσης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η ανάγκη για βελτίωση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των ομάδων εργασίας που συγκροτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης.

Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς πολλές δραστηριότητες είναι κοινές. Η κ. Στυλιανού είπε ότι κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα στις κοινές δραστηριότητες του ΟΟΣΑ και της Επιτροπής.

Τέλος, ανέφερε ότι έγινε παρουσίαση του προγράμματος της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και των προκαταρκτικών προτεραιοτήτων και προγραμμάτων των Προεδριών που θα ακολουθήσουν, δηλαδή της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Mairesse, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι είναι γνωστή η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάποια κράτη μέλη, συμπλήρωσε όμως ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης. Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, αποτελεί προτεραιότητα για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής υπέρ της ανάπτυξης και της σταθερότητας.

Ανέφερε εξάλλου ότι πραγματοποιήθηκε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση ως προς τις πρόσφατες συστάσεις της Ευρωπαϊκή Επι

Keywords
Τυχαία Θέματα