Συνάντηση ηγεσίας ΔΗΣΥ με αντιπροσωπεία ΣΥΚΑΛΑ

18:54 22/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΔΗΣΥ μελετά με ποιούς τρόπους θα μπορούσε μέσα στο νέο περιβάλλον να υπάρξει κάποιου είδους ανταπόδοση για τις απώλειες που έχουν υποστεί οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ύστερα από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας

(ΣΥΚΑΛΑ).

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως στη νέα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος η πρώην Λαϊκή Τράπεζα διαθέτει ένα μερίδιο στη νέα μετοχική δομή της Τράπεζας Κύπρου.

«Ουσιαστικά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του μεριδίου είναι οι πρώην καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας και μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κάποια πρόνοια ούτως ώστε να εκπροσωπούνται να ακούγεται με κάποιο τρόπο η φωνή τους, έστω συμβουλευτικά, από τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες με βάση την έκτακτη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί έχουν αναλάβει να διαχειρίζονται αυτό το μερίδιο», είπε.

«Πιστεύουμε», συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία να διερευνηθεί το σημερινό καθεστώς της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, είναι σε εξυγίανση και πού είναι», και πρόσθεσε πως «οι πρώην καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζες θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να νιώσουν ότι ακούγεται το δικό τους ενδιαφέρον έναντι αυτού του μετοχικού κεφαλαίου που έχει προέλθει ουσιαστικά από τις δικές τους περιουσίες».

Ο κ. Προδρόμου είπε πως οι δεκάδες χιλιάδες αυτοί καταθέτες χρηματοδότησαν ουσιαστικά με δικά τους χρήματα που ήταν κατατεθειμένα και δεν ήταν προϊόν αμφίβολων συναλλαγών αλλά προϊόν κόπων, μόχθων και προσπαθειών μιας ζωής την τραπεζική τραγωδία της Κύπρου και την προσπάθεια διάσωσης που γίνεται «και δεν έχουν προσπαθήσει ούτε να οχλαγωγήσουν ούτε να διεκδικήσουν στους δρόμους πράγματα που δικαιολογημένα και θεμιτά μπορεί να θεωρηθούν το δίκαιό τους».

Ανέφερε πως από την πρώτη ημέρα «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν έπρεπε να πάρουμε εκείνες τις πολύ θλιβερές αποφάσεις είχε την πολιτική βούληση να μελετήσει η Κυβέρνηση για να υπάρξει κάποιου είδους αντισταθμιστική ανταπόδοση στην ολοκληρωτική απώλεια που είχαν οι καταθέτες» και ειδικά οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας για τους οποίους ήταν ολοκληρωτική η απώλεια.

«Ενθυμούμενοι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί ζημιές χωρίς να έχουν την ευθύνη για αυτές τις ζημιές όποιες και εάν ήταν οι ευθύνες κάποιων τραπεζικών διοικήσεων, ως κόμμα ο ΔΗΣΥ μελετά μέσα στο νέο περιβάλλον με ποιους τρόπους θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους ανταπόδοση για αυτές τις απώλειες που έχουν υποστεί», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου είπε πως η συνάντηση έγινε ύστερα από παράκληση του Συνδέσμου και αφού αυτός είχε στείλει την οικονομική του πρόταση που είχε υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών πριν μερικές εβδομάδες.

Είπε πως κατά τη συνάντηση τους δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουν στον Πρόεδρο και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος ορισμένες από τις πτυχές της πρότασης και έχουν διαπιστώσει μιαν «αρκετά καλή σύμπτωση απόψεων».

Είπε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τους ανέφερε ότι «θα τις λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη σε μιαν εργασία που γίνεται αυτή τη στιγμή από το ΔΗΣΥ, της οποίας τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται κάποια ώρα μέσα στο φθινόπωρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα