Συνάντηση Χριστόφια-Αβραμόπουλου στη Νέα Υόρκη

18:33 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας καθώς και άλλα ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στις 22 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο των εργασιών της 67ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Αβραμόπουλος που θα βρίσκεται στις ΗΠΑ

από τις 19 έως τις 28 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί επίσης με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Έλληνας Υπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στην Ολομέλεια της 67ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 27/9, ενώ στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων με αξιωματούχους άλλων χωρών και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και την Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή. Από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Υπό το φως των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας Υπουργός θα έχει, ακόμη, συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή ενώ θα συμμετάσχει σε συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την οποία διοργανώνουν το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης και τα Υπουργεία Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κάθριν Άστον, στη συνάντηση πολιτικού διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ και θα  παρακαθίσει στο δείπνο Διατλαντικού Διαλόγου που διοργανώνει η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Θα έχει συναντήσεις επίσης ΓΓ του ΟΑΣΕ Λ. Ζανιέ, θα συμμετάσχει σε συναντήσεις των Περιφερειακών Οργανισμών της SEECP και του ΟΣΕΠ και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας Υπουργών Εξωτερικών με θέμα τη διαμεσολάβηση στην περιοχή της Μεσογείου που διοργανώνουν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ισπανίας και του Μαρόκου με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης.

Πέραν από τη συμμετοχή στην Υπουργική Εβδομάδα και στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στο Σικάγο, τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα