Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Ομπάμα

17:54 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τηλεφωνική συνομιλία 40 λεπτών είχαν χθες βράδυ ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με αντικείμενο τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπινγκόλ και τη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και την ευγνωμοσύνη του για την έκκληση του Ερντογάν να επικρατήσει η κοινή λογική έπειτα από το κύμα βίας που προκάλεσε η ταινία που προσβάλλει τον Προφήτη Μωάμεθ. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια

του για το θάνατο του Αμερικανού Πρέσβη στη Λιβύη και των τριών Αμερικανών.

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου και του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών τους για να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία, ενώ συμφώνησαν ότι η μεταβατική περίοδος της Συρίας πρέπει να ξεκινήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η Μιλλιέτ επισημαίνει ότι η τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Ομπάμα έλαβε χώρα αμέσως μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Martin Dempsey στην Τουρκία. Γράφει επίσης ότι η Τουρκία απέρριψε τα αμερικανικά αιτήματα για ανάληψη επιχειρησιακής διοίκησης των δυνάμεων στο Αφγανιστάν και της εμπλοκής των τουρκικών δυνάμεων σε μάχες με τους Ταλιμπάν.

Η Γενί Σαφάκ γράφει σήμερα ότι κατά τη συνάντηση του Αμερικανού στρατηγού με τον Τούρκο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Νεζντέτ Οζέλ, η τουρκική πλευρά επέμεινε στην εντατικοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ για τις κινήσεις του ΡΚΚ. Από την άλλη, η αμερικανική πλευρά, συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις της Τουρκίας για πιθανή άνοδο της Αλ Κάϊντα στη Συρία έπειτα από την κατάρρευση του καθεστώτος Ασσαντ, ζήτησε από την Άγκυρα, σε αντάλλαγμα για την 24ωρη ενημέρωση της Τουρκίας για τις κινήσεις του ΡΚΚ, να μπλοκάρει την άνοδο τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάϊντα στη Συρία και να αναλάβει την επιχειρησιακή διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και να εμπλακούν οι τουρκικές δυνάμεις σε μάχες με τους Ταλιμπάν.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τα αμερικανικά αιτήματα «παγίδα για την Τουρκία» και προσθέτει ότι η τουρκική πλευρά τα απέρριψε ως απαράδεκτα. Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, τα αμερικανικά αιτήματα συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση του Πρωθυπουργού Ερντογάν με τον στρατηγό Οζέλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα