Το έργο της Προεδρίας στο ΠΔΠ αναγνώρισαν οι Πρόεδροι της Κομισιόν/ΕΚ/ΕΣ σε συνάντηση με τον ΠτΔ

18:33 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το έργο που επιτελεί η Κυπριακή Προεδρία για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας πάνω στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναγνώρισαν οι Πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου σε κοινή συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Η άτυπη αυτή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο γεύματος εργασίας στο κτήριο της Κομισιόν, είχε συντονιστικό χαρακτήρα και συγκλήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της

Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε από όλους ότι κοινός στόχος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη διάρκεια του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Νοεμβρίου στις 22 και 23 του μηνός.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι οι τρεις Πρόεδροι αναγνώρισαν το έργο που επιτελεί η Κυπριακή Προεδρία στο δύσκολο θέμα του ΠΔΠ.  Ολοι οι Πρόεδροι εξέφρασαν τη θέση ότι αντιλαμβάνονται τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των κρατών μελών και την ανάγκη μείωσης του ΠΔΠ αλλά σημείωσαν ότι δεν πρέπει να επηρεαστούν πολιτικές, όπως η πολιτική συνοχής.

Ολα τα θεσμικά όργανα δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας πάνω στο ΠΔΠ κατά τη διάρκεια του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Σώματος Χέρμαν βαν Ρομπέι για τις 22 και 23 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) το αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα καταθέσει η Κυπριακή Προεδρία και αποτελεί σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, ένα ισορροπημένο κείμενο το οποίο λαμβάνει υπόψη τις θέσεις όλων των κρατών μελών.

Το κείμενο αυτό ετοιμάστηκε στη βάση των επαφών της Προεδρίας με όλα τα κράτη μέλη και των αποτελεσμάτων του Ατυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα