Συμβουλές για αγορά ασφαλών παιδικών παιχνιδιών

13:07 14/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ως αρμόδια Αρχή για την επιτήρηση της αγοράς παιχνιδιών προβαίνει σε εντατικούς ελέγχους της αγοράς. Στόχος των ελέγχων είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιχνίδια που διατίθενται στην αγορά ικανοποιούν και τους πιο αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια των παιχνιδιών που εφαρμόζονται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από τις 20 Ιουλίου 2011.

Προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια είναι κατάλληλα και ασφαλή για τα παιδιά σας ακολουθείστε τις πιο κάτω συμβουλές:

• Αγοράζετε

παιχνίδια πάντα από αξιόπιστα καταστήματα/διαδικτυακά σημεία πώλησης.

• Μην αγοράζετε ποτέ παιχνίδια που δεν έχουν τη σήμανση CE.
Με τη σήμανση CE ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το παιχνίδι συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας τείνουν να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα και μπορεί να προκληθεί πνιγμός από την κατάποση μικρών μερών.

• Διαβάζετε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες χρήσης (όταν υπάρχουν). και βεβαιώνεστε ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά του.

• Επιβλέπετε τα παιδιά όταν παίζουν και βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια λειτουργούν όπως ακριβώς θα έπρεπε και ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού.
Συμβουλευτείτε το Κοινοτικό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών Rapex (http://ec.europa.eu/rapex) για να ενημερωθείτε για τα επικίνδυνα προϊόντα που αποσύρονται, συμπεριλαμβανομένων και των παιχνιδιών.

Σε περίπτωση παραπόνων, καταγγελιών ή για επιπρόσθετη πληροφόρηση προτρέπεστε όπως επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Ανταγωνισμού:

• στα τηλέφωνα : 22867169, 22867233, 25819150, 24816160, 26804610
• και στη Γραμμή του Καταναλωτή στο 1429.

Keywords
Τυχαία Θέματα