Συμμαχία Πολιτών: «Απαράδεκτη η υποβάθμιση σε ΜΟΕ της επιστροφής της Αμμοχώστου»

16:28 9/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι είναι απαράδεκτη η υποβάθμιση του θέματος επιστροφής των κατοίκων της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου σε μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπενθυμίζοντας διά του Προέδρου της, Γιώργου Λιλλήκα, “ότι η επιστροφή της πόλης -και όχι το άνοιγμά της- συμπεριλαμβάνεται σε Αποφάσεις και σε Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας”.

“Για τη Συμμαχία Πολιτών”, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, σε δηλώσει;ς του σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, “το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής”.

“Ενώ οι συνομιλίες για το Κυπριακό φαίνεται να βαλτώνουν”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή των Ελληνοκυπρίων στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου”.

“Συνειδητά εκμεταλλεύονται τον πόνο και τον πόθο των Αμμοχωστιανών, αλλά”, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “δεν ομολογούν ότι, με το άνοιγμα, εννοούν την είσοδο των εμπειρογνωμόνων και όχι την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και δεν ομολογούν ότι πρόκειται για άνοιγμα της περιοχής μόλις του 16% της πόλης της Αμμοχώστου”.

“Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιληφθεί ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, επισημαίνοντας πως “η μη επίλυση του Κυπριακού δεν οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο Κοινότητες αλλά στην τουρκική αδιαλλαξία”.

“Με την εμμονή της Κυβέρνησης σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος το Κυπριακό, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, να μετατραπεί σε πρόβλημα επικοινωνίας ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους”.

Ερωτηθείς κατά πόσον η διαδικασία διαπραγμάτευσης για επιστροφής κατοίκων της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου “σαλαμοποιεί” το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ευχή όπως “η Τουρκία είναι διατεθειμένη να επιστρέψει ολόκληρη την πόλη της Αμμοχώστου”, κάτι “που θα αποτελούσε, όντως, έμπρακτη ένδειξη της αλλαγής στάσης από τουρκικής πλευράς”.

“Γνωρίζουμε, όμως, από εμπειρίες από το 2006 και από τις δηλώσεις σήμερα των Τούρκων αξιωματούχων”, πρόσθεσε, “ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν την πόλη της Αμμοχώστου, αλλά έχουν διασυνδέσει το θέμα αυτό με τη λύση του Κυπριακού”.
“Η εμμονή σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από πλευράς της Κυβέρνησης”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “οδηγεί σε ανταλλάγματα και έχουμε μετατρέψει μίαν υποχρέωση της Τουρκίας, με βάση Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επιστρέψει την πόλη, σε μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν αυτά όλα διασυνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι δεν έχει καμμίαν αμφιβολία περί τούτου και ότι όχι μόνον “θα διασυνδεθούν με τα ενταξιακά κεφάλαια, αλλά και με τη νομιμοποίηση του αεροδρομίου Τύμβου και με τρόπο τέτοιο που θα οδηγεί σε αναγνώριση χωριστού FIR, άρα έμμεση αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας”.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Κουτρέτ Οζερσάι, του Διαπραγματευτή της Τουρκικής Κοινότητας στις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι “ολοένα και περισσότερες ασάφειες φαίνεται να ξεπηδούν μέσα από την κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη – Έρογλου”.

“Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “θεωρεί δεδομένο πως, μέσα από την κοινή διακήρυξη, έγινε αποδεκτό το έγγραφο συγκλίσεων του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ ο κ. Μαυρογιάννης και ο Πρόεδρος το αρνούνται”.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, “ενδεχομένως ο κ. Οζερσάι να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, προσβλέποντας στις αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι όμως γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, αντί να στήνει γέφυρες επικοινωνίας με εποικοδομητκές προτάσεις, πυροδοτεί τις συνομιλίες με τις δημόσιές του τοποθετήσεις”.

“Η τουρκική πλευρά”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “έθεσε ήδη σε εφαρμογή το πλάνο Β΄ που αποσκοπεί στην επίρριψη ευθυνών, στην ουσιαστική πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και στη μετατροπή του φυσικού αερίου σε δικοινοτικό ζήτημα”, ενώ, “την ίδια ώρα αποδεικνύεται ότι η δική μας Κυβέρνηση δεν έχει ούτε πλάνο Ά ούτε πλάνο Β΄, αφού επενδύει όλες της τις προσδοκίες στην αμερικανική παρέμβαση”.

“Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε καθημερινώς”, είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας πως “η κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη – Έρογλου έχει δώσει ένα ακόμη ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στην τουρκική πλευρά και αποτελεί η κοινή διακήρυξη, τελικώς, ακόμα μια γενναιόδωρη προσφορά προς την τουρκική πλευρά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα