Συλλήψεις για τα επεισόδια στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

15:54 11/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε 14 συλλήψεις αλλοδαπών προχώρησαν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές αναφορικά με τα επεισόδια που έγιναν χθες το βράδυ στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα Αττικής, ενώ αναζητούνται ακόμα δέκα άνθρωποι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, οι συλληφθέντες είναι 11 υπήκοοι Πακιστάν, δύο Αφγανιστάν και ένας Μπαγκλαντές, ενώ από τους δέκα που αναζητούνται οι οκτώ είναι υπήκοοι Πακιστάν και οι δύο Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ

στην ανακοίνωση της, τα επεισόδια ξεκίνησαν χθες στις 21:10, κατά το χρόνο διανομής του φαγητού, όταν «ομάδες ατόμων (από τους 1.620 συνολικά αλλοδαπούς), επιτέθηκαν απρόκλητα στους αστυνομικούς φρουρούς, με ρίψη πετρών, μπουκαλιών νερού τα οποία είχαν γεμίσει με χαλίκια, κ.λπ. αντικειμένων, ενώ παράλληλα έβαλαν φωτιές σε σακούλες απορριμμάτων, στρώματα κρεβατιών και οικίσκους».

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιστρέφει στην «ομαλότητα» στη 01.00 ώρα περίπου, σήμερα τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, «δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ρίψεις πετρών και άλλων αντικειμένων, ενώ δεν δηλώθηκαν τραυματισμοί αλλοδαπών». Από τα επεισόδια αναφέρεται ότι προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις και οκτώ οικίσκοι κάηκαν ολοσχερώς.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι τώρα, για την εμπλοκή τους στα επεισόδια, 41 αλλοδαποί (17 υπήκοοι Πακιστάν, 9 Αφγανιστάν και 14 Μπαγκλαντές και 1 Μαρόκο), οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ εξετάζεται η υπαίτια συμμετοχή και άλλων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Οι μετανάστες ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την παράταση της κράτησης τους. Εχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο Κέντρο της Αμυγδαλέζας, ενώ όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, η εξέγερση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί ήταν αναμενόμενος καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «η ζωή των μεταναστών χωρίς χαρτιά καταπατάται διαρκώς στο Κέντρο και η ανακοίνωση της παράτασης κράτησής τους, σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης ξεχείλισε το ποτήρι».

Οι «ακραίες» συνθήκες κράτησης στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα είχαν διαπιστωθεί και κατά την επίσκεψη της ευρωβουλευτού των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαμς, τον Ιούνιο, ενώ οι κρατούμενοι τον Απρίλιο είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, ζητώντας την απελευθέρωση τους, με δύο εξ αυτών να προχωρούν και σε απόπειρα αυτοκτονίας. Καταγγελίες για τις «άθλιες συνθήκες κράτησης» στο Κέντρο της Αμυγδαλέζας έχει επανειλημμένα κάνει και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα