Σταθερή η άρνηση αποδοχής των τετελεσμένων, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας

15:37 11/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος διαβεβαίωσε σήμερα πως η Κυβέρνηση δεν θα συμφιλιωθεί ποτέ με τη στρέβλωση του νοήματος της θυσίας των ηρώων της πατρίδας και πως με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους της έναντι των γενεών που έφυγαν και των γενεών που θα έρθουν, θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για την επίτευξη ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία να εδράζεται στις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά πρωτίστως να εμπεριέχεται σ’ αυτή το στοιχείο του δικαίου, για να είναι δυνατή η αποδοχή της από το λαό.

Στον

επιμνημόσυνο λόγο του, στο Εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της τουρκικής εισβολής Σάββα Σάββα, ο κ. Κενεβέζος είπε πως πρέπει να διακηρύξουμε απλά και να εμμείνουμε χωρίς ταλαντεύσεις, πως το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία και να υποδείξουμε πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη.

«Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία», πρόσθεσε, «διακηρύσσουμε τη σταθερή μας άρνηση να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα του τουρκικού εγκλήματος και την εμμονή μας σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μια λύση που δικαιούται και αξίζει ο λαός μας, όπως ο κάθε λαός».

Όπως δήλωσε, «δεν υπάρχει δύναμη να κάμψει την αντίσταση του λαού μας για να αποδεχθεί λύση που θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος», για να προσθέσει πως «ο λαός έχει ανάγκη από πράξεις και όχι λόγια».

Αναφερόμενος στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήττει την Κύπρο, ο Υπουργός Παιδείας είπε: «Λάθη και παραλείψεις, αναβλητικότητα, κωλυσιεργία οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στην τραπεζική κρίση. Με μεθοδικότητα, με αποφασιστικότητα, χωρίς αναβλητικότητα και με συναίσθηση της κατάστασης που επικρατεί στον τόπο μας, η Κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κρίσης».

Είπε ακόμα πως «οι πρώτες ενδείξεις είναι σαφώς θετικές, ωστόσο, αυτό δεν είναι καν το πρώτο βήμα, γιατί περισσότερο από πριν πρέπει όλοι να εντείνουμε και να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας».

«Σ’ αυτή τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λαός. Είναι ο Κύπριος πολίτης που με πολλή σωφροσύνη, με πολλή υπομονή και δείγματα αξιοπρέπειας συμβάλλει με το δικό του τρόπο στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση και να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης. Διότι είναι πολύ καλά γνωστό πως μια ισχυρή οικονομία αποτελεί κορυφαία παράμετρο μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής και σε ό,τι αφορά την εθνική δικαίωση», είπε.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όσους με πρόσχημα την οικονομική κρίση θεωρούν ότι μπορεί χωρίς προετοιμασία, να έχουμε διαδικασίες εξπρές για λύση του Κυπριακού, λέγοντας πως «όσοι επιθυμούν λύση έχουν καθήκον να στραφούν προς την πλευρά της αδικοπραγούσας κατοχικής Τουρκίας και να την πείσουν να συμμορφωθεί».

Αναφερόμενος στον ήρωα Σάββα Σάββα, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά της Κυβέρνησης να κάνει το παν για να δικαιώσει τη θυσία του Σάββα, αλλά και όλων των ηρώων.

Keywords
Τυχαία Θέματα