Συλικιώτης: Δευτέρα-Τρίτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο

13:32 10/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για ‘ενορχηστρωμένη προσπάθεια’ η οποία δίνει στη δημοσιότητα αποσπασματικά στοιχεία που πλήττουν την αξιοπιστία της Κύπρου για το θέμα του 2ου γύρου αδειοδότησης, έκανε λόγο σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης απευθύνοντας έκκληση προς όλους να λειτουργήσουν με συναίνεση και να θέσουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου συμμετέχει στη συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε

ότι «τη Δευτέρα και την Τρίτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες, τις εταιρείες, με τις οποίες επιδίωξή μας είναι να ολοκληρωθούν συμβόλαια για την παραχώρηση της άδειας εξόρυξης στα οικόπεδα που αναφερθήκαν».

Ξεκαθάρισε ότι «τα οικόπεδα δεν δόθηκαν, ξεκινά η διαπραγμάτευση». Χρειάζεται, πρόσθεσε, «μεγάλη υπευθυνότητα να χειριστούμε αυτό το θέμα, είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο γι αυτό θεωρώ ότι – και λυπούμαι να το πω – υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια, η οποία δίνει στη δημοσιότητα αποσπασματικά στοιχεία που δεν δίνουν ολοκληρωμένη την εικόνα της αξιολόγησης».
«Θέλω να επαναλάβω ότι η αξιολόγηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο στηρίχθηκε στα πέντε κριτήρια όπως έχουν δημοσιευθεί και στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, όπως ήταν και με την εξαγγελία του 2ου γύρου αδειοδότησης», είπε ο Υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτά αφορούν «τα θέματα ασφάλειας, μέγεθος και οικονομική δυνατότητα των εταιρειών, η τεχνική πρόταση των εταιρειών, η οικονομική τους πρόταση και βεβαίως το θέμα της συνέπειας και της υπευθυνότητας των εταιρειών».

Εξήγησε ότι «όταν αξιολογούμε πρέπει να λάβουμε υπόψη όλα τα κριτήρια και όχι μόνο ένα κριτήριο, γι αυτό λυπούμαι να πω ότι σημερινά δημοσιεύματα είναι παραπλανητικά, διότι παρουσιάζουν στοιχεία από ένα πίνακα που δεν είναι ο τελικός πίνακας, αφορά και μόνο τις προτάσεις των εταιρειών και όχι τα οικονομικά τους μεγέθη».

«Ενόψει των απειλών που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εταιρείες από την Τουρκία, ενόψει του ότι είμαστε κάτω από μια πίεση που αφορά και στις οικονομικές προοπτικές του τόπου, θεωρώ ότι τέτοιες κινήσεις, τέτοια δημοσιεύματα, όπως βεβαίως και τοποθετήσεις, πλήττουν την αξιοπιστία της Κύπρου, πλήττουν την Κύπρο», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι «είναι καιρός πιστεύω πάνω από τα όποια μικροκομματικά συμφέροντα ή – αν θέλετε – πολλές φορές και ενδεχόμενα προσωπικά ή ατομικά συμφέροντα να θέσουμε το συμφέρον του τόπου».

Παράλληλα, ο κ. Συλικιώτης απεύθυνε έκκληση «όλοι να λειτουργήσουμε με συναίνεση». Χθες, ανέφερε, «ενημέρωσα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης και πρέπει να πω ότι στα περισσότερα θέματα υπήρχε ένα θετικό, εποικοδομητικό κλίμα και συναινετικό, ανεξάρτητα αν υπάρχουν επί μέρους διαφορές και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».
Ανέφερε, επίσης, ότι χθες το απόγευμα είχε συνάντηση με την ομάδα που τον συμβουλεύει για τις διαπραγματεύσεις, στην οποία παρέστη και κατέθεσε εισηγήσεις για τους στόχους της διαπραγμάτευσης ο Διευθυντής της Υ

Keywords
Τυχαία Θέματα