Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα εκφράζει πηγή της ΚΤ

18:09 10/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό τομέα, εκφράζει πηγή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον Συνεργατισμό, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η αντιπρόταση της ΚΤ για υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου (Ράμπομπανκ). Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα

ζητά όπως αμφότερα τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και εμπορικές τράπεζες τεθούν υπό την εποπτεία της ΚΤ.

Αναφορικά με το θέμα των αξιογράφων, ενώ η Τρόικα επιμένει στην μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, όπως έγινε στην περίπτωση της Ισπανίας η ΚΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπέβαλε αντιπρόταση όπως τα αξιόγραφα μετατραπούν σε μετοχές, αλλά τα ταμία ανακούφισης των τραπεζών να δίνουν τόκο γύρω στο 4% για πέντε χρόνια, έτσι ώστε τα αξιόγραφα να επιφέρουν κάποια απόδοση στους κατόχους τους, δίνοντας τους την δυνατότητα να πωλήσουν τις μετοχές στο μέλλον.

Πάντως, η ίδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι τόσο στενά, ώστε η ενδεχόμενη επιστροφή του συνόλου των μετατρέψιμων αξιογράφων ύψους 1,4 δις στους κατόχους τους, μπορεί να καθορίσει το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης και κατ` επέκταση το κατά πόσον το δημόσιο χρέος θα θεωρηθεί βιώσιμο ή όχι.

Οι συζητήσεις στην ΚΤ άρχισαν από τις 9:00 το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα. Οι διαπραγματεύσεις με την ΚΤ θα συνεχιστούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς τη Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα