Στο Υπουργικό αύριο οι εκκρεμούντες προϋπολογισμοί των ημικρατικών

15:49 17/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα οδηγηθούν αύριο, κατ’ εντολήν του Προέδρου της Δημοκρατίας οι 23 προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών που δεν έχουν κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, όπως ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ.

Η Επιτροπή εξέτασε σήμερα πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ, των

Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών, περί της ανάγκης η λειτουργία με δωδεκατημόρια του Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες.

Η Επιτροπή ζήτησε γνωμάτευση της Γενική Εισαγγελίας για τη συνταγματικότητα της πρότασης νόμου και η Εκπρόσωπός δεσμεύθηκε στην Επιτροπή να την αποστείλει γραπτώς τις επόμενες δύο μέρες. Όπως αναφέρθηκε από την Νομική Υπηρεσία οι τρεις αυτοί οργανισμοί είχαν ιδρυθεί προενταξιακά λόγω κοινοτικής υποχρέωσης και εισήχθησαν συγκεκριμένες πρόνοιες στα καταστατικά τους ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και ανεξαρτησία τους.

Εκ μέρους του ΚΟΑΠ, του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και της ΡΑΕΚ αναφέρθηκε ότι η χρήση των δωδεκατημορίων συνδέεται με την απρόσκοπτη λειτουργία και ανεξαρτησία των θεσμών.

Ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ Κώστας Πετρίδης ανέφερε ότι δεν ευθύνεται ο ΚΟΑΠ για την καθυστέρηση αφού υπέβαλε έγκαιρα τον προϋπολογισμό του, ενώ ανέφερε ότι σε περίπτωση που ο οργανισμός δεν συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα θα του επιβληθεί πρόστιμο από την ΕΕ.

Εκ μέρους του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών, αναφέρθηκε ότι η καθυστέρηση στην υποβολή του προϋπολογισμού οφείλεται στην υπόλοιπη διαδικασία, αφού ήδη ο προϋπολογισμός κατατέθηκε από τον Ιούλιο.

Η ΡΑΕΚ ανέφερε ότι ο δικός της προϋπολογισμός έχει ήδη υποβληθεί και εγκριθεί, ωστόσο διερωτήθηκε κατά πόσο αυτή η συζήτηση για περιορισμό των δωδεκατημορίων πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού.

Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε ότι με τον νόμο περί δημοσιονομικής ευθύνης μπαίνει κάποια τάξη σε αυτή την καθυστέρηση υποβολής προϋπολογισμών. Πρόσθεσε ότι και τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών έχουν ευθύνη για τη μη έγκαιρη υποβολή των προϋπολογισμών, ενώ σημείωσε ότι λόγω της ιδιάζουσας κατάσταση φέτος, μπήκα αρκετές νέες πρόνοιες και δημιουργήθηκαν αρκετές καθυστερήσεις. Όσον αφορά τις καθυστερήσεις ανέφερε ότι δεν ευθύνεται πάντα το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά σκαλώνει και σε άλλα Υπουργεία και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή να οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου όλοι οι προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών που δεν έχουν ακόμα κατατεθεί.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι αναμένεται η Γενική Εισαγγελία να τοποθετηθεί ενώπιον της Επιτροπής για τη συνταγματικότητα των προτάσεων νόμου, ώστε τοποθετηθεί με τη σειρά της και η Επιτροπή.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι έχει κατατεθεί πρόταση νόμου η οποία στοχεύει να ευθυγραμμίσει όλους τους προϋπολογισμούς με το καθεστώς που ισχύει μέσα στο Σύνταγμα για τους ημικρατικούς οργανισμούς, ανεξάρτητα αν κάποιοι είναι ανεξάρτητοι θεσμοί και δεν υπάγονται συνταγματικά σε αυτή την κατηγορία.

Πρόσθεσε ότι κάποιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να είναι ανεξάρτητοι αλλά δεν πρέπει να ταυτίζεται η ανεξαρτησία της λειτουργίας τους με την λειτουργία με δωδεκατημόρια, χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Όπως είπε μπορεί φέτος να υπάρχουν κάποιες ιδιάζουσες συνθήκες λόγω της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρέθηκε η χώρα, όμως η κατάσταση αυτή όπου ένας μεγάλος αριθμός οργανισμών αυτή τη στιγμή δεν έχουν υποβάλει τον προϋπολογισμό είναι απαράδεκτη και η βουλή θα επιμείνει ώστε να πάρουν το μήνυμα όλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα