Στο πλαίσιο συμφωνίας με την Hermes και μόνο για 19 χρόνια η κινέζικη επένδυση ξεκαθάρισε ο Υπ. Συγκοινωνιών

19:44 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζος ξεκαθάρισε σήμερα ότι η κινέζικη επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας θα προχωρήσει πλέον, μετά και την αξιολόγηση της τεχνικής επιτροπής που ορίστηκε για να μελετήσει το θέμα, μόνο στο πλαίσιο συμφωνίας της κινεζικής εταιρείας με την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Λάρνακας Hermes

και θα αφορά χρονική διάρκεια 19 χρόνων και όχι 50, όπως είχε ζητήσει η κινέζικη εταιρεία από την Κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για την εγκαθίδρυση του Λειτουργικού Τμήματος Εναέριου Χώρου (ΛΤΕΧ – FAB) BLUEMED, ο κ. Φλουρέντζου δήλωσε ότι η κινέζικη επένδυση «φαίνεται ότι δεν οδηγείται πουθενά» με δεδομένο το ότι, όπως είπε, η τεχνική επιτροπή αξιολόγησης έχει κάνει την αξιολόγηση της την οποία και έχει υποβάλει στη διυπουργική επιτροπή. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η κινέζικη εταιρεία, ανεξάρτητα της όποιας διαδικασίας, έχει ειδοποιήσει μέσω της Hermes ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία του εκθεσιακού χώρου σε μικρότερο μέγεθος στη βάση χρονικής διάρκειας 19 χρόνων.

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε η μελέτη της τεχνικής επιτροπής να διεξαχθεί πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επένδυση, δεδομένου του ότι μεσολάβησαν πολλά γεγονότα αλλά και το θέμα της εμπλοκής Ιερωνυμίδη και της συζύγου του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε πως ο ίδιος δεν νομίζει ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της πρότασης της κινεζικής εταιρείας η οποιαδήποτε συμμετοχή είτε της συζύγου του κυρίου Ιερωνυμίδη είτε του ιδίου. Οπως πρόσθεσε, η αξιολόγηση έγινε στη βάση των στοιχείων τα οποία δόθηκαν. Σημείωσε πως «αν χρησιμοποιήθηκε η ιστορία του κ. Ιερωνυμίδη για να πληγεί η προτεινόμενη επένδυση αυτό είναι ένα άλλο θέμα» και πως εκείνο που συζητήθηκε ήταν η απαίτηση της κινεζικής εταιρείας να επεκταθεί η διαδικασία και η συμφωνία για άλλα 31 χρόνια και να ισχύσει δηλαδή η συμφωνία για 50 χρόνια.

«Από τη στιγμή που είχε ζητήσει αυτό το πράγμα, τότε μπήκαμε στη διαδικασία της συζήτησης στη βάση των στοιχείων που είχαν δοθεί για τα 19 χρόνια. Απ’ εκεί προέκυψε ότι έπρεπε να δοθούν και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία για να μπορέσει να συνεχίσει η αξιολόγηση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει η Κυβέρνηση πλέον να ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο θα συναφθεί η συμφωνία μεταξύ της κινέζικης εταιρείας και της Hermes, o κ. Φλουρέντζου υπέδειξε ότι η οποιαδήποτε επένδυση θα περάσει μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες, είτε πρόκειται για αδειοδότηση ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, είτε αφορά την αδειοδότηση εργοδότησης ανθρώπων από το εξωτερικό για την ανέγερση των εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας πως ως εκ τούτου η πολιτεία έχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να επιβάλει εκείνους τους όρους που θα θεωρήσει ότι είναι σωστό να επιβληθούν για να γίνει αυτή η ανάπτυξη.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε κάποια αντίδραση από την πλευρά της κινέζικης εταιρείας σε σχέση με την αξιολόγηση της τεχ

Keywords
Τυχαία Θέματα