Στη συνάντηση στο Greentree αναφέρεται ο τ/κ Τύπος

10:36 24/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται πρωτοσέλιδα στη συνάντηση για το Κυπριακό στο Greentree, ενώ δημοσιεύονται οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κ. Έρογλου είπε ότι αν από τη συγκεκριμένη συνάντηση δεν υπάρξει αποτέλεσμα, ο ίδιος δεν μπορεί να πει ότι αυτό θα υπάρξει σε μελλοντικές συναντήσεις.

Ο κ. Έρογλου είπε ότι πιστεύει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παρέμβει περισσότερο κατά τη διάρκεια της συνάντησης και θα επιμένει όπως η ε/κ πλευρά ενεργήσει με

ευελιξία στις προτάσεις που τίθενται.

Αναφέρθηκε και στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ ημερομηνίας 6 Ιανουαρίου και είπε ότι με αυτή ζήτησε από την τ/κ πλευρά λεπτομερείς πληροφορίες για το περιουσιακό και τους εποίκους και ότι η πλευρά του ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό και του διαβίβασε τις πληροφορίες που ήθελε.

Ανέφερε ότι στο βωμό επίτευξης συγκλίσεων οι ίδιοι είναι έτοιμοι για ευελιξία και ότι η σύγκλιση θα επιτευχθεί αν και η ε/κ πλευρά ενεργήσει ανάλογα, όπως ισχυρίστηκε.

Σχετικά με το εδαφικό είπε ότι οι χάρτες και οι αριθμοί θα συζητηθούν τελευταίοι και μετά τον καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι η τ/κ πλευρά παρακάθεται στις συνομιλίες με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας δεν πρέπει να συνδέεται με αυτό της διασταυρούμενης ψήφου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις που αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού υπάρχει και απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου η οποία τον δεσμεύει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κ. Ερογλου είπε ότι αυτό θα το διαπιστώσει στο τραπέζι των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθεται στο τραπέζι απαιτώντας την επιστροφή της Μόρφου και Καρπασίας.

Σχετικά με την κυπριακή προεδρία, ο Ερογλου είπε ότι δεν θα έχει κανένα νόημα η συνέχιση των συνομιλιών μετά την 1η Ιουλίου υπενθυμίζοντας ότι αμέσως μετά την προεδρία θα ακολουθήσουν οι προεδρικές εκλογές.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν υπάρχει καλή θέληση το Κυπριακό μπορεί να οδηγηθεί κάπου στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Είπε ακόμη ότι το Κυπριακό συζητείται για 43 τώρα χρόνια ότι έχουν αναπτυχθεί όλες του οι πτυχές και ως εκ τούτου δεν έχει κανέναν νόημα η παράταση των συνομιλιών.
Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά όπως σε προηγούμενες συναντήσεις τότε ίσως εξαντληθεί η υπομονή του ΓΓ του ΟΗΕ και δηλώσει ότι το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα