Το Eurogroup απορρίπτει την πρόταση ΙΙF για ανταλλαγή ομολόγων

09:52 24/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν ως ανεπαρκή την προσφορά που κατέθεσαν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων προκειμένου να βοηθήσουν στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η απόφαση αυτή στέλλει την ελληνική Κυβέρνηση και τους κατόχους ελληνικών ομολόγων πίσω στο διαπραγματευτικό τραπέζι, αυξάνοντας την απειλή για

μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Σε χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν την αξίωση των κατόχων ελληνικών ομολόγων για επιτόκιο 4% για τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα ομολόγα του ελληνικού δημοσίου.

Οι τράπεζες και άλλοι ιδιωτικοί οργανισμοί, που εκπροσωπούνται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, δηλώνουν ότι ένα επιτόκιο 4% για τα νέα ομόλογα είναι το ελάχιστο που μπορούν να αποδεχθούν, προκειμένου να μειώσουν την ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Η Ελλάδα δηλώνει ταυτόχρονα ότι δεν είναι προετοιμασμένη να πληρώσει επιτόκιο πέραν του 3,5%, μια θέση που ουσιαστικά τυγχάνει στήριξης τόσο από το Eurogroup, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων με το επιτόκιο να είναι ”ξεκάθαρα” κάτω του 4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα