Στη δημοσιότητα οι προτάσεις ΕΔΕΚ για την οικονομία

14:53 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει, να συμφωνήσει, να υπογράψει ή να ψηφίσει στη Βουλή τις απαιτήσεις της Τρόικας για τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού προτού αυτός κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη συνδιαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο και την απαγόρευση υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων από τη Βουλή

και την Κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Η ΕΔΕΚ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις προτάσεις που κατέθεση χθες στη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τη συνομολόγηση δανειακής σύμβασης με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με θέμα «Οι προτάσεις της ΕΔΕΚ», ο κ. Ομήρου είπε ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα η Κυβέρνηση θα πρέπει να εγείρει τα βάρη που επωμίζεται το κυπριακό κράτος ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής.

«Για το γεγονός ότι έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια για τη στήριξη του προσφυγικού κόσμου, για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που δημιουργήθηκαν λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Για το γεγονός ότι λόγω της τουρκικής κατοχής επεβλήθη και εξακολουθεί να υφίσταται εμπάργκο για τα κυπριακά πλοία από την Τουρκία με αποτέλεσμα ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας να ζημιώνει με δεκάδες εκατομμύρια απώλεια εσόδων κάθε χρόνο. Για το γεγονός ότι ο εθνικός αερομεταφορέας υφίσταται ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων γιατί απαγορεύεται στα κυπριακά αεροπλάνα να υπερίπταται του εναέριου χώρου της Τουρκίας και για όλα γενικά τα βάρη που επωμίζεται το κυπριακό κράτος λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής», συμπλήρωσε.

Με αίσθημα ευθύνης, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «για την αντιμετώπιση της δεινής θέσης της κυπριακής οικονομίας αλλά και με αδιαπραγμάτευτη βούληση να υπερασπίσουμε την κοινωνική συνοχή, τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και τη διαφύλαξη της αναπτυξιακής προοπτικής της επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, θέλω να καταστήσω σαφές ότι για μας υπάρχουν κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων δεν πρόκειται να μετακινηθούμε κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις».

«Πρώτη μας προτεραιότητα η υπεράσπιση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους. Γι’ αυτό δηλώνουμε με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε, να συμφωνήσουμε, να υπογράψουμε ή να ψηφίσουμε στη Βουλή τις πιο κάτω απαιτήσεις της Τρόικας: 1. Τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού προτού αυτός κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων 2. Τη συνδιαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο 3. Την απαγόρευση υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων από τη Βουλή και την Κυβέρνηση», ανέφερε.

Αυτά, είπε ο κ. Ομήρου, είναι κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία σε καμία περίπτωση η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει να εκχωρηθούν στην Τρόικα.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ομήρου είπε ότι υπάρχουν εντελώς απαράδεχτες απαιτήσεις από την πλευρά της Τρόικας που αν γίνουν αποδεκτές δεν θα οδηγήσουν απλώς σε αποδυνάμωση το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, αλλά θα

Keywords
Τυχαία Θέματα