Στέλεχος της HSBC στις ΗΠΑ παραδέχθηκε ξέπλυμα χρήματος

07:03 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το διευθυντικό στέλεχος της θυγατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της τράπεζας HSBC, Ντέιβιντ Μπάγκλεϊ, υπέβαλε παραίτηση, λίγο αφότου μέλη του Κογκρέσου ερεύνησαν διεξοδικά περιπτώσεις “ξεπλύματος χρήματος” σε αυτήν.

`Οπως παραδέχθηκε ο Μπάγκλεϊ, καταθέτοντας στην αμερικανική Γερουσία, το κανονιστικό πλαίσιο στην HSBC λόγω της “χαλαρότητάς του” κατέστησε δυνατόν

μεξικανικά “καρτέλ” διακίνησης ναρκωτικών ουσιών να διακινήσουν “τεράστια” χρηματικά ποσά, μέσω της θυγατρικής αυτής της ευρωπαϊκής τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης μέσω λογαριασμών της έγιναν πολλές συναλλαγές με εταιρείες ιρανικών συμφερόντων, ενώ ακόμα και άτομα από τον χώρο της τρομοκρατίας “κατάφεραν μέσω της τράπεζας να διεισδύσουν στο αμερικανικό χρηματο-πιστωτικό σύστημα”.

Ο Μπάγκλεϊ υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της θυγατρικής της HSBC στις Ηνωμένες Πολιτείες από το έτος 2002. Εξέφρασε σήμερα “συγγνώμη” στην ίδια κατάθεση για “τις σημαντικές ελλείψεις” στο σύστημα των συναλλαγών της.

Ο Γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, από την πλευρά του, που προήδρευσε της Επιτροπής στην οποία κατέθεσε σήμερα ο Μπάγκλεϊ, αναφέρθηκε σε “ένα ιστορικό της τράπεζας αυτής ασθενών ελέγχων, έναντι των περιστατικών με τα οποία γίνεται στην πραγματικότητα το ξέπλυμα χρήματος”. Ο ίδιος γερουσιαστής εξέφρασε “προσωπική ανησυχία” για τις σχέσεις, που είχε η ίδια τράπεζα με τους μεξικανούς διακινητές ναρκωτικών ουσιών.

Με μια λακωνική ανακοίνωση, η αμερικανική θυγατρική της HSBC δηλώνει ότι “θα αναγνωρίσουμε ότι κατά το παρελθόν ενίοτε υστερήσαμε να τηρήσουμε τις προδιαγραφές, που ευελπιστούν ότι τηρούμε οι πελάτες μας, αλλά και ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών. Από την υπόθεση αυτήν θα αντληθούν σπουδαία διδάγματα για τις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν μελλοντικά οι παράνομοι να διεισδύουν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα