Το ΔΗΚΟ θεωρεί επιβεβλημένη την ανάδειξη των διαχρονικών αξιών και έργων

20:17 17/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στον τομέα του πολιτισμού το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί επιβεβλημένη την ανάδειξη των διαχρονικών αξιών και έργων, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο οποίος είπε πως οι εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό και οι σύγχρονες προσεγγίσεις στον τομέα της πολιτιστικής διακυβέρνησης επιβάλλουν την αναθεώρηση της ισχύουσας πολιτικής και την ανάπτυξη νέων δομών και θεσμών.

Σε ομιλία του, στην τελετή βράβευσης ανθρώπων των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών, ο κ. Καρογιάν είπε πως «μέσα από συνθήκες αναβαθμισμένης

πρόσβασης και στη βάση της ενίσχυσης και προβολής της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο για την περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, το Δημοκρατικό Κόμμα στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού για τον Πολιτισμό εντάσσει την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για τον Πολιτισμό».

Όπως ανέφερε «το σχέδιο αυτό στοχοθετεί το όραμα και καθορίζει τα μέτρα για την προώθηση και εφαρμογή του», σημειώνοντας πως «το αναπτυξιακό όραμα για τον Πολιτισμό επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της αειφόρου ανάπτυξης και της ανάδειξης της σύγχρονης κυπριακής δημιουργίας στην καθημερινότητα των πολιτών, έτσι ώστε η Κύπρος να αποκτήσει νέα αναβαθμισμένη διεθνή εικόνα».

Επίσης, είπε πως «στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων και της παγκοσμιοποίησης είναι επιβεβλημένη και η κατοχύρωση μιας πιο σημαντικής θέσης του πολιτισμού στον δημόσιο χώρο», προσθέτοντας πως «οι βασικές αρχές του οράματος για τον Πολιτισμό συνοψίζονται στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, στην παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης και συμμετοχής στα πολιτιστικά αγαθά, στην ενίσχυση της διαπολιτισμικότητας και στην προβολή αλλά και διατήρηση της ιδιαίτερης πολιτισμικής μας ταυτότητας».

«Η κατανόηση της σημασίας και του ρόλου της ατομικής, συλλογικής και πολιτισμικής ταυτότητας θεωρείται προϋπόθεση για να γίνει αντιληπτή η ετερότητα, ιδιαίτερα στα σύγχρονα πολυπολιτισμικά κράτη που διαμορφώνονται με την επίδραση των νέων μορφών επικοινωνίας και τέχνης που φέρνουν σε επαφή έθνη, άτομα και πολιτισμούς βοηθώντας στην επίτευξη της επικοινωνίας των πολιτισμών», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Συνέχισε λέγοντας πως «η τέχνη και ο πολιτισμός, με την πολιτιστική πολυφωνία τους, έχουν πολλά να προσφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με την πολιτιστική πολιτική που συνδέεται με την δημοκρατία, το φιλελευθερισμό και το κοινωνικό κράτος και εγγυάται την πολυφωνία και τον πολιτιστικό πλουραλισμό».

Ο κ. Καρογιάν είπε πως το κόμμα του απονέμει, στο πλαίσιο μιας σεμνής γιορτής των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών, βραβεία σε ανθρώπους που αφιερώθηκαν στην καλλιέργεια της ψυχής και της νόησής τους με σκοπό την παίδευση, τη διανοητική καλλιέργεια, τη γνώση του κόσμου και του εαυτού τους, την παιδεία ως υπέρβαση των απλών βιολογικών αναγκών και άμεση σύνδεση με το πνεύμα του ανθρώπου μέσα από τα γράμματα, τη φιλοσοφία, τις τέχνες, την επιστήμη, το θέατρο, την πολιτική, τον διάλογο.

Ανέφερε πως «η μεγάλη αυτή πολιτιστική κληρονομιά και

Keywords
Τυχαία Θέματα