Σκοπιμότητες βλέπουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης

16:29 20/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για «σκοπιμότητες, φίμωση, λογοκρισία», κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αναφορικά με την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε μία νύχτα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. «Το γεγονός ότι αυτή η δράση της κυβέρνησης έγινε λίγες μόνο ημέρες πριν εκπνεύσει η διορία του διαγωνισμού για το νέο ψηφιακό

χάρτη εγείρει τεράστια ερωτηματικά τα οποία ότι και να κάνει η κυβέρνηση παραμένουν αναπάντητα και θα επανέρχονται αμείλικτα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο Νίκος Τσιμπίδας Εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων στο Ραδιόφωνο, τα Πολυμέσα και τη Ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «σαφώς και υπάρχει και επικοινωνιακή σκοπιμότητα για το συνεχιζόμενο “μαύρο” σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Η κυβέρνηση ΔΕΝ θέλει η φωνή των εργαζομένων και της κοινωνίας να ακούγεται ελεύθερα.Είναι αυταρχισμός και πλήγμα στη δημοκρατία».

Ο Φάνης Παπαθανασίου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ και ανταποκριτής του ΡΙΚ στην Αθήνα, εκτιμά ότι «μαύρο στην ΕΡΤ εξυπηρέτησε όχι μια αλλά πολλές σκοπιμότητες». Ο Φ. Παπαθανασίου, αναφερόμενος στο φλέγον θέμα των συχνοτήτων, για τις οποίες η δημόσια διαβούλευση έκλεισε χθες, 19 Ιουνίου, με την ΕΡΤ κλειστή, εκτιμά ότι «από το κλείσιμο της ΕΡΤ θα επωφεληθούν οι ιδιοκτήτες –μεγαλοεπιχειρηματίες των ιδιωτικών καναλιών. Ήταν κάτι που ζητούσαν από την κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό. Θα επωφεληθούν επίσης και από τον απόλυτο έλεγχο και των ψηφιακών συχνοτήτων, καθώς η ΕΡΤ δεν υφίσταται. Έτσι ο διαγωνισμός για τον πάροχο στις ψηφιακές συχνότητες αλλά και στο περιεχόμενο θα κατοχυρωθεί στην DIGEA, μέτοχοι της οποίας είναι τα ιδιωτικά κανάλια».

Χθες 19 Ιουνίου, έληξε η προθεσμία υποβολής προτάσεων στη δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου παραχώρησης του τηλεοπτικού φάσματος που έδωσε στις 28 Μαΐου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τον καθορισμό «Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής ευρυεκπομπής και τη Διαδικασία Χορήγησής τους». Με βάση τις προβλέψεις του κειμένου της δημόσιας διαβουλεύσεις δίνονται 8 ως 10 multiplex στους παρόχους δικτύου.

Λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση στην τηλεοπτική αγορά, ως επικρατέστερο εμφανίζεται το σενάριο να δοθούν 4 πολυπλεξίες για τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, ελεύθερης ή συνδρομητικής μετάδοσης, 2 πολυπλεξίες στην ΕΡΤ και 2 έως 4(ανάλογα την περιοχή) πολυπλεξίες για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας. Το τίμημα για την άδεια παρόχου δεν διευκρινίζεται, καθώς θα καθοριστεί μετά τη διαβούλευση. Επίσης άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τη δημόσια τηλεόραση, εφόσον αυτή παραμένει κλειστή, ενώ το τοπίο για το διαγωνισμό που θα αφορά τις ψηφιακές συχνότητες παραμένει εξαιρετικά θολό.

Στο κείμενο της διαβούλευσης της ΕΕΤΤ μεταξύ άλλων ότι για τη μείωση του κόστους και του παρόχου δικτύου και των παρόχων περιεχομένου, «βέλτιστη λύση είναι ο περιορισμός του μέγιστου αριθμού δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής σε ένα (…) προκειμένου να περιοριστεί το συνολικό κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας των δικτύων και συνεπώς το κόστος που θα μετακυλήσει στους παρόχους περιεχομένου για τη μεταφορά των προγραμμάτων τους». Η εκτίμηση ότι οικονομικά συμφέρει μία εταιρεία πάροχος οδηγεί στην εκτίμηση ότι μπορεί η συγκεκριμένη αποκλειστικότητα να δοθεί στην DIGEA μέτοχοι της οποίας είναι τα ιδιωτικά κανάλια, με αποτέλεσμα η δημόσια ραδιοτηλεόραση ανεξάρτητα από τη νέα εταιρική μορφή και το όνομα που θα πάρει, να υποχρεώνεται να καταβάλλει αντίτιμο στον έναν ιδιώτη πάροχο δικτύου για τη χρήση των εγκαταστάσεών του, προκειμένου να εκπέμπει ψηφιακό σήμα.

Η ΕΡΤ μέχρι το κλείσιμο της διέθετε δική της πλατφόρμα εκπομπής ψηφιακού σήματος, γεγονός που γεννά πρόσθετα ερωτηματικά για το κλείσιμο της. Το τοπίο στην συγκεκριμένη υπόθεση παραμένει θολό, με ανησυχίες να τίθενται και όσον αφορά τη δυνατότητα εκπομπής σήματος ελληνικών καναλιών σε απομακρυσμένες περιοχές, που δε θεωρούνται προσοδοφόρες, καθώς αυτό πλέον θα είναι υπόθεση του ιδιωτικού μονοπωλίου.

«Η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις από την τρόικα εδώ και πολύ καιρό να κλείσει μια ΔΕΚΟ. Θυσίασε την ΕΡΤ χωρίς να υπολογίσει άλλες παραμέτρους (Εθνικής ασφάλειας, ζητήματα Δημοκρατίας, συνταγματικής νομιμότητας) γιατί έπρεπε και να απολύσει 2000 δημόσιους υπάλληλους καθώς ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση», λέει ο Φ. Παπαθανασίου, ενώ ο κ. Τσιμπίδας αντικρούει τις δηλώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης που χαρακτήριζαν τη δημόσια τηλεόραση ως μία ζημιογόνα επιχείρηση, η οποία επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η ΕΡΤ τα τελευταία 3 χρόνια είναι ένας πλεονασματικός οργανισμός και η 14η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του ελληνικού δημοσίου. συνεισφέρει κάθε χρόνο 150 εκατ. ευρώ στον κρατικό κορβανά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «από την ΕΡΤ χρηματοδοτείται και το χρεοκοπημένο ταμείο για τις “πράσινες” επενδύσεις των ιδιωτών αλλά και το κρατικό έλλειμμα». Όσον αφορά το «μεγάλο αριθμό των εργαζομένων», ο κ. Τσιμπίδας διευκρινίζει ότι η ΕΡΤ για όλη την Ελλάδα, για ραδιόφωνα. τηλεοπτικά κανάλια, ιστοσελίδα, περιοδικό και μουσικά σύνολα έχει περίπου 2.600 εργαζομένους τη στιγμή που ο Βαυαρικός Ραδιοτηλεοπτικός φορέας χωρίς να έχει την πληθώρα των μέσων και των υπηρεσιών αυτών απασχολεί 5.000 εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή έριδες προκαλεί η προσωρινή διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ, με το θέμα να τίθεται εκ νέου σήμερα στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ. Ο κ. Τσιμπίδας χαρακτηρίζει την προσωρινή διαταγή ως «ένα πρώτο βήμα», γιατί «έστω και προσωρινά δίνει διαταγή να εκπέμψουν και πάλι οι πομποί της ΕΡΤ ΑΕ». Σημειώνει ωστόσο ότι οι εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «συνεχίζουμε να ζητάμε την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που βάζουν λουκέτο στην ΕΡΤ και φυσικά να μη δημιουργηθεί νέος φορέας και να εκπέμψουμε και πάλι σε μόνιμη βάση». Ο κ. Τσιμπίδας χαρακτηρίζει εκ μέρους τους εργαζομένων της ΕΡΤ το σενάριο για ένα μεταβατικό σχήμα 30 ατόμων «αστείο και προκλητικό» λέγοντας ότι είναι ένας καταφανώς απεργοσπαστικός μηχανισμός που στήνεται για να σφραγίσει το τέλος της Δημόσιας ΡαδιοΤηλεόρασης και του αγαθού της ενημέρωσης.

Ο κ. Παπαθανασίου από την πλευρά του αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, ως μία διάταξη που «επιδέχεται πολλών ερμηνειών και έτσι η λύση θα είναι πολιτική. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ ΑΕ έχει καταργηθεί και ως εκ τούτου δεν υφίσταται ως εταιρεία και οι εργαζόμενοι είναι απολυμένοι.

Επίσης η κυβέρνηση παρανόμως, δεν υλοποιεί την διάταξη του ΣτΕ και ως προ το σκέλος που αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει επανάληψη των μεταδόσεων ΕΤ1, ΝΕΤ και ιστοσελίδων. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ λένε πως πρέπει να υπάρξει αμέσως επανάληψη των προγραμμάτων της ΕΡΤ και επίσης δεν δέχονται την άποψη της κυβέρνησης ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί. Βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν». Ο κ. Παπαθανασίου χαρακτηρίζει την όποια απόφαση λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί για την δημόσια τηλεόραση «πολιτική» και προσθέτει ότι θα απαιτεί χρόνο και διαβούλευση κάτι που σημαίνει ότι η μετάβαση στον νέο φορέα και η έναρξη εκπομπών θα πάρει εβδομάδες μπορεί και μήνες.

Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, θα ήταν να γίνει μέσω της ΕΡΤ αλλά αυτό μέχρι τώρα δεν γίνεται αποδεκτό από το Μαξίμου γιατί θα ήταν πολιτική ήττα. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ χαρακτηρίζει θετικές τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που λένε ότι δεν θα δεχτούν να υπάρξει προσωρινό σχήμα με 30 άτομα, λέγοντας ότι αυτό το σενάριο «μας απασχολεί πολύ και ήδη υπάρχει καχυποψία, γιατί θα οδηγούσε τα πράγματα στα άκρα. Ελπίζω να επικρατήσει συναίνεση έστω και τώρα από την πλευρά του Μαξίμου και να προσπαθήσει έστω και τώρα να διορθώσει τα πράγματα. Από την αρχή φάνηκε πως ήταν λανθασμένη και πολύ πρόχειρα προετοιμασμένη η απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ. Αυτό είναι προφανές, τώρα καθώς δεν έχει επεξεργασμένη καμία πρόταση για τον νέο φορέα που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους».

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, απαντώντας στο ενδεχόμενο να κληθούν να εκκενώσουν το κτήριο, αναφέρει ότι «έχουμε αποφασίσει να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα πριν δικαιωθούμε. Θέλουμε το διάλογο και θέλουμε να ανοίξει η συζήτηση για μια ΕΡΤ του 21ου αιώνα. Η ακύρωση της ΠΝΠ και η εκπομπή του σήματος είναι βασικές προϋποθέσεις. Χωρίς αυτά δεν εγκαταλείπουμε τίποτα συμπεριλαμβανομένου και του κτηρίου».

Ο κ. Παπαθανασίου από την πλευρά του δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι «αποφασισμένοι» να μείνουν όσο μπορέσουν και να εκπέμπουν με δελτία και εκπομπές, εκτιμώντας ότι αυτή η στάση ήταν ένας από τους λόγους που έχει δημιουργήσει αυτό το κύμα συμπαράστασης προς της ΕΡΤ. «Είμαστε ενωμένοι και είμαστε πολλοί, με διαφορετικές απόψεις. Άλλοι πιο μετριοπαθείς, άλλοι πιο αδιάλλακτοι. Δεν έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε εάν κληθούμε να εγκαταλείψουμε το κτήριο. Θα το αποφασίσουμε, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους», καταλήγει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να συνεχίζει και σήμερα να εκπέμπει μέσω της EBU διεθνώς και στην Ελλάδα διαδικτυακά, καθώς η DIGEA «ρίχνει» το σήμα όποιου σταθμού επιχειρεί την αναμετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ.

Keywords
ΕΡΤ, ερτ αε, φίμωση, δραση, κυπε, ρικ, αθηνα, ιουνίου, υφίσταται, digea, μαΐου, εεττ, λύση, εταιρεία, νέα, τίθενται, τροικα, ΔΕΚΟ, ελλαδα, ετ1, νετ, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, σημαίνει, ebu, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, ψηφιακο σημα, το θεμα, αδεια, εεττ, εθνικη, ετ1, ηττα, θεμα, νετ, ραδιοφωνο, ρικ, τηλεοραση, αγορα, εβδομαδες, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δοθει, διορια, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, επενδυσεις, επρεπε, ερτ αε, εταιρεία, ιδια, υποθεση, υφίσταται, η φωνη, θυελλα, θολο, καχυποψια, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κρατικο, λύση, λουκετο, λογο, μαΐου, μαξιμου, μηνες, μειωση, μορφη, νυχτα, ονομα, σεναριο, συζητηση, στα ακρα, συχνοτητες, τίθενται, φίμωση, φυσικα, φωνη, ψηφιακο, κυπε, αγνωστο, ebu, εκπομπες, ιουνίου, σημαίνει, σημα
Τυχαία Θέματα