Στα άκρα οι σχέσεις Ερντογάν – Αρίντς

15:35 20/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με παραίτηση φαίνεται να απείλησε ο Μπουλέντ Αρίντς, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της τουρκικής κυβέρνησης, τον Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή διαμάχη των δύο που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ταράφ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός φαίνεται να μην ενέκρινε τα ήπια μηνύματα του Αρίντς στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τους διαδηλωτές, ενόσω αυτός βρίσκονταν στη Βόρειο Αφρική με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό να απαντάει ότι οι

σύμβουλοι του Ερντογάν, τού παρέχουν λανθασμένες πληροφορίες και η κατάσταση ήταν διαφορετική απ’ ότι νομίζει.

Οι τόνοι ανέβηκαν, προστίθεται, και ο Μπουλέντ Αρίντς αντέδρασε στην έντονη κριτική του Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας να παραιτηθεί τόσο από τη θέση του στην κυβέρνηση όσο και από το ΑΚΡ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρενέβη ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ προκειμένου να πείσει τον Αρίντς να μην παραιτηθεί και να παραμείνει στη θέση του.

Στο μεταξύ για επίσκεψη – έκπληξη γράφει ο τουρκικός Τύπος, αναφερόμενος στη μη προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, στα γραφεία του ΑΚΡ.

Η επίσκεψη Φρανσίς Ρικιαρντόνε ακολουθεί τη διάψευση της Ουάσινγκτον πως υπήρχε «αμερικανικός δάκτυλος» στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί. Ο Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τον Γιαλτσίν Ακντογάν, τον πιο σημαντικό σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν σε μια ωριαία συνομιλία που είχε να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Ο κ. Ρικιαρντόνε δήλωσε αμέσως μετά ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντική την Τουρκία και τη δημοκρατία της και επεσήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα. «Εμπιστευόμαστε τη δύναμη της Τουρκίας ως δημοκρατία. Οι σχέσεις μας εξακολουθούν να είναι δυνατές και υγιείς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ελευθερία της έκφρασης και η συνάθροιση είναι σημαντικές και ότι και οι δύο κυβερνήσεις, τόσο η τουρκική, όσο και η αμερικανική, βρίσκονται στην ίδια πλευρά, υποστηρίζοντας αυτές τις αρχές.

Η Ουάσινγκτον, πρόσθεσε, δίδει ιδιαίτερη σημασία στην Τουρκία και θα συνεχίσει να της συμπαρίσταται ως σύμμαχος, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά συμφέροντα από την επιχειρηματική συνεργασία μέχρι και τον τουρισμό.

Στο μεταξύ, η Χουριέτ γράφει ότι έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα εναντίον τεσσάρων ανδρών της δημοτικής αστυνομίας και ενός βοηθού τεχνικού, οι οποίοι φέρονται να έκαψαν σκηνές των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί στις 30 Μαΐου. Οι άνδρες της δημοτικής αστυνομίας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η απόφαση ελήφθη μετά τις αναφορές των επιθεωρητών που εξέτασαν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Έρευνα σε λογαριασμούς twitter και ιστοσελίδες

———————————————————–

Ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ, Χουσεϊν Τσελίκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον του πάρκου Γκεζί. Η πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, δεν ήταν να απαγορεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά να εισάγει κανονισμούς που θα διέπουν τα μέσα, πάντα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά standards.

Σύμφωνα με τον Τσελίκ, εξετάζονται 105 ιστοσελίδες και 262 λογαριασμοί Twitter για το ενδεχόμενο διάδοσης υβριστικών και προκλητικών μηνυμάτων. Κάνοντας έναν απολογισμό των ζημιών, ο Τσελίκ δήλωσε ότι 291 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, 271 ιδιωτικά, 116 αστυνομικά και 41 νοσοκομειακά οχήματα έχουν καταστραφεί και 14 γραφεία κόμματος (συμπεριλαμβανομένου και του CHP) έχουν υποστεί ζημιές. Το κόστος των ζημιών, είπε, αναμένεται να αγγίξει τα 140 εκ. λίρες.

Την ανακοίνωση αυτή του Τσελίκ ακολούθησε ανακοίνωση της ομάδας χάκερς, Redhack, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για όλα τα μηνύματα που αναρτηθήκαν στο Twitter. «Το ΑΚΡ θα διεξάγει έρευνα. Εμείς αναρτήσαμε όλα τα tweets και παρεισφρήσαμε στους λογαριασμούς χιλιάδων χρηστών. Μην τα βάζετε με αθώους πολίτες, εμείς είμαστε εδώ», ανακοίνωσε η Redhack.

Keywords
Τυχαία Θέματα