Σημαντικές προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ισπανικές τράπεζες, λένε οι Moody’s

22:05 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι τράπεζες της Ισπανίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις παρά το γεγονός ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το πακέτο διάσωσης της τάξης των €41 δισ. που δόθηκε από την ευρωζώνη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ισπανία ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα εξέλθει του προγράμματος διάσωσης τον Ιανουάριο χωρίς να ζητήσει περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Τα

νέα ήταν θετικά για τους επενδυτές στον ισπανικό τραπεζικό χρέος, που διακινδύνευσαν να τους επιβληθούν ζημιές αν οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν τον ΕΜΣ για περαιτέρω βοήθεια, αναφέρουν οι Moody’s.

«Ωστόσο, δεν ερμηνεύουμε την έξοδο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποστήριξης ως ‘πιστοποιητικό υγείας’ για τις τράπεζες της Ισπανίας», λέει ο ανώτερος αναλυτής της Υπηρεσίας Επενδυτών του οίκου Αλμπέρτο Ποστίγκο.

Οι τράπεζες της χώρας «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις» που πηγάζουν από πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την παραγωγή ανεπαρκούς εσωτερικού κεφαλαίου όσον αφορά στην αναλογία των επισφαλών δανείων με τις απαιτήσεις σχηματισμών προβλέψεων και αδύναμη κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα δάνεια υψηλού κινδύνου, τα οποία συνδέονται κατά κύριο λόγο με τον ισπανικό τομέα ακινήτων, ο οποίος κατέρρευσε το 2008, σκαρφάλωσαν κατά €6,9 δισ. από τον προηγούμενο μήνα στο άνευ προηγουμένου ποσό των €187,8 δισ. το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας αυτή την εβδομάδα.

Τα ‘κακά’ δάνεια αυξήθηκαν στο 12,68% όλων των πιστώσεων που έχουν δοθεί από τις τράπεζες στην Ισπανία από 12,14% τον Αύγουστο, καταγράφοντας το τέταρτο διαδοχικά ψηλό ρεκόρ.

Η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων «υπερβαίνει κατά πολύ» το 9% που είχε φτάσει κατά την χρηματοπιστωτική κρίση νωρίς στη δεκαετία του 1990, αναφέρουν οι Moody’s.

«Παρόλο που η έξοδος από το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας αίρει την πιο άμεση απειλή του επιμερισμού των βαρών, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι για τους πιστωτές δεν έχουν εξαφανιστεί», λένε.

Keywords
Τυχαία Θέματα