Απορρίφθηκε η αναπομπή του νόμου για προστασία της παραλίας

21:31 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με διαφορά δύο ψήφων και με το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών να τηρεί αποχή, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε σήμερα το απόγευμα την αναπομπή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου περί προστασίας της παραλίας.

Στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας και κατόπιν μακράς συζήτησης, η οποία περιεστράφη κατά το μέγιστο μέρος της στο κατά πόσον η αναπομπή έγινε για λόγους αντισυνταγματικούς και συμφώνως της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή επειδή έτσι έκρινε και απαίτησε η Τρόικα,

τάχθηκαν υπέρ της αναπομπής 21 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ), 23 Βουλευτές (ΑΚΕΛ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Ζαχαρίας Κουλίας) απέρριψαν την αναπομπή ενώ υπήρξε αποχή από τoν Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.

Ο νόμος αυτός ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις 24 Οκτωβρίου 2013 και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατ’ επίκληση του άρθρου 51.1 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως αρχικώς κατατέθηκε στη Βουλή, πριν την ψήφισή του σε νόμο, προβλεπόταν η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου περί προστασίας της παραλίας, με κατάργηση των αδειών παροχής διευκολύνσεων ή υπηρεσιών σε δικαιούχους άδειας χωρίς προσφορές, έτσι ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με την Οδηγία 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

Κατά την ψήφισή του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, η Βουλή υιοθέτησε τροπολογίες που υποβλήθηκαν από μέλη της, διαμορφώνοντας το αρχικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε κατά τη χορήγηση αδειών για παροχή υπηρεσιών να δίδεται κατά προτεραιότητα δικαίωμα επιλογής στο διαχειριστή παράκτιου ξενοδοχείου ή κέντρου αναψυχής που επιδεικνύει ενδιαφέρον και υποβάλλει σχετική προσφορά για εξασφάλιση των αδειών για το μέρος της παραλίας που εφάπτεται αυτών, υπό τον όρο ότι, σε περίπτωση που υποβληθεί από οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο υψηλότερη προσφορά, ο διαχειριστής θα καταβάλλει το ποσό της υψηλότερης προσφοράς που υποβλήθηκε.

Επίσης, οι τροπολογίες της Βουλής προέβλεπαν ότι το δικαίωμα παραχώρησης άδειας στους δικαιούχους χωρίς προσφορές, που προβλέπει η βασική νομοθεσία, θα παύει να ισχύει κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης της συντάξιμης ηλικίας αυτών, όπως αυτή καθορίζεται με βάση τις διατάξεις του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων νόμου, ή κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης δέκα ετών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προταθέντος νόμου (οποιαδήποτε από τις δύο ημερομηνίες είναι η προγενέστερη).

Στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2013, παρατίθενται οι λόγοι αναπομπής ως εξής: Οι τροποποιήσεις που επιφέρει ο περί προστασίας της παραλίας νόμος του 2013 στο βασικό νόμο δεν είναι συμβατές με την Οδηγία 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, καθώς και με το νόμο περί της ελευθερίας εγκατάστασης παροχέων υπηρεσιών και της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών του 2010, με τον οποίο μεταφέρθηκε στην εσωτερική έννομη τάξη η πιο πάνω Οδηγία.

Σχετικά, όπως έγραφε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή αναπομπής, είναι τα ακόλουθα άρθρα της Οδηγίας: Στο άρθρο 10 αναφέρεται ότι τα συστήματα χορήγησης άδειας βασίζονται σε κριτήρια τα οποία δεν επιτρέπουν στις αρμόδιες Αρχές να ασκούν την εξουσία τους αυθαίρετα.
Περαιτέρω, το άρθρο 16 της Οδηγίας αναφέρει ότι τα κράτη – μέλη σέβονται το δικαίωμα των παροχέων υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος – μέλος να παρέχουν υπηρεσίες στη Δημοκρατία και εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση σε δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών και την ελεύθερη άσκησή της στο έδαφός του.

Ακόμα, έγραφε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το άρθρο 12 της Οδηγίας και ειδικότερα οι παράγραφοι 1 και 2 αναφέρουν πως, σε περίπτωση, κατά την οποία ο αριθμός των διαθέσιμων αδειών για συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι περιορισμένος, λόγω της σπανιότητας των διαθέσιμων φυσικών πόρων ή τεχνικών δυνατοτήτων, τα κράτη – μέλη εφαρμόζουν διαδικασία επιλογής μεταξύ των δυνητικών υποψηφίων, η οποία προβλέπει όλες τις εγγυήσεις αμεροληψίας και διαφάνειας, και ιδίως την κατάλληλη δημοσιοποίηση της έναρξης, της διεξαγωγής της και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Στις περιπτώσεις της παραγράφου 1, όπως έγραφε στην επιστολή το Πρόεδρος Αναστασιάδης, η άδεια χορηγείται για την ενδεδειγμένη περιορισμένη χρονική περίοδο και δεν μπορεί να ανανεώνεται αυτόματα ούτε να προβλέπει κάποιο άλλο πλεονέκτημα για τον παροχέα υπηρεσιών, η άδεια του οποίου μόλις έληξε ή για όσους έχουν ιδιαίτερου δεσμούς με αυτόν.

Σύμφωνα με τη νέα παράγραφο (γ) του εδαφίου (1) του άρθρου 5Θ, την οποία προσθέτει ο αναπεμπόμενος νόμος, δίδεται προτεραιότητα σε διαχειριστή παράκτιου ξενοδοχείου ή κέντρου αναψυχής για εξασφάλιση άδειας παροχής υπηρεσιών για το μέρος της παραλίας που εφάπτεται αυτών, κάτι που σαφώς αντίκειται στις πιο πάνω διατάξεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως η τροποποίηση του εδαφίου (2) του άρθρου 5Θ και η αντικατάσταση της επιφύλαξης αυτού, με την οποία παρατείνεται περαιτέρω η ισχύς της άδειας των δικαιούχων άδειας χωρίς προσφορές μέχρι τη συμπλήρωση της συντάξιμης ηλικίας, ή δέκα έτη μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, έρχεται επίσης σε πλήρη σύγκρουση με την Οδηγία.

Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκρινε πως ο αναπεμπόμενος νόμος έρχεται σε σύγκρουση με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη την Οδηγία των Υπηρεσιών.

“Ως εκ τούτου, εισηγούμαι”, επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, “όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων μη εμμείνει στην απόφασή της και αποδεχθεί την αναπομπή και εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για σκοπούς συμβατότητας με την πιο πάνω Οδηγία και όπως συζητήθηκε επανειλημμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωνε επίσης, τη “δέσμευσή μας από το Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα, για πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας”.

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, η οποία επανεξέτασε το νομοσχέδιο μετά την αναπομπή, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης επανέλαβαν τους λόγους της αναπομπής, οι οποίοι αναφέρονταν σε έκταση στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2013.

Οι κύριοι Χάσικος και Κληρίδης ανέφεραν στην Επιτροπή Εσωτερικών ότι η ψηφισθείσα νομοθεσία αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και συγκεκριμένα στις πρόνοιες της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ, η οποία αφορά τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

Παράλληλα, δήλωσαν ότι η συμμόρφωση με την Οδηγία 2006/123/ΕΚ αποτελεί δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης για τη σύναψη Δανειακής Σύμβασης, έπειτα από σχετική αξιολόγηση στην οποία προέβη η Τρόικα αναφορικά με τη μεταφορά στην κυπριακή νομοθεσία της Οδηγίας αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα