Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, λέει ο Λακκοτρύπης

20:17 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι είναι για λόγο αυτό που η Κυβέρνηση προχωρεί σε ενέργειες για ουσιαστική στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, όπως είναι για παράδειγμα η εξασφάλιση κονδυλίων ύψους €250 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Επενδύσεων για στήριξη των εμπορικών συναλλαγών των κυπριακών επιχειρήσεων και για χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι με στόχο την υποβοήθηση της απασχόλησης των νέων και της επιχειρηματικότητας γενικότερα, το Υπουργείο του προκήρυξε, για τέταρτη φορά, το Σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας για το οποίο θα διατεθεί ποσό ύψους €2 εκ.

Αναφέρθηκε εξάλλου στις αποφάσεις για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των κυβερνητικών βιομηχανικών περιοχών και συγκεκριμένα για άλυψη της αύξησης του ενοικίου των οικοπέδων των κυβερνητικών βιομηχανικών περιοχών – για κάθε σύμβαση μίσθωσης με την παραχώρηση ισόποσης χορηγίας – που εκτιμάται περίπου στο 15%, για περίοδο πέντε ετών από τις 19/4/2013.

Παράλληλα, είπε, παραχωρήθηκε το δικαίωμα στους μισθωτές να καταβάλλουν τα ενοίκια τους με μηνιαίες δόσεις, αντί προπληρωμής του συνόλου του ενοικίου για ολόκληρο το έτος. Νοείται βέβαια ότι για τον χρόνο καθυστέρησης θα καταβάλλεται ο νόμιμος τόκος.

Για τον τουρισμό ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι άμεσες και συντονισμένες ενέργειες επέτρεψαν να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν οι αποφάσεις του Μάρτη, με τα συνολικά έσοδα μέχρι τον Σεπτέμβρη να αυξάνονται κατά περίπου 8% και τις αφίξεις του Οκτώβρη να είναι αυξημένες κατά 4,4%.

Τεράστια επιτυχία πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τον Υπουργό, η πρόσφατη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση με τη Ρωσία για απελευθέρωση των πτήσεων μεταξύ Κύπρου και Αγίας Πετρούπολης και Μόσχας, που θα συμβάλει τα μέγιστα στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην καταπολέμηση της εποχικότητας και, κατ’ επέκταση, στη συγκράτηση της ανεργίας.

Ο Υπουργός είπε ότι από τη συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό, ίσως και τον μεγαλύτερο παγκύπρια, η ελεύθερη Αμμόχωστος αφού σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα για το έτος 2012, η Αμμόχωστος δέχθηκε μερίδιο 33.7% του συνόλου των αφίξεων προς το νησί μας, με βασικότερες αγορές άντλησης τουριστών αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και των Βόρειων Χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 4 στους 5 επισκέπτες της περιοχής, προέρχονταν από τις αυτές τις τρεις αγορές για το 2012.

Για τον τομέα της ενέργειας ο Υπουργός επανέλαβε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η καθιέρωση της Κύπρου ως ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, εξέλιξη που θα συμβάλει στη γεωπολιτική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη της νοτιανατολικής Μεσογείου.

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση με τους ευρύτερους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, με κύριο άξονα για τη βέλτιστη αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τη δημιουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης στο Βασιλικό.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, και με σκοπό την ουσιαστική μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειές μας για την εισαγωγή και χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Αναφέρθηκε ακόμη στην χρήση των ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και την προώθηση της χρήσης οικιακών φωτοβολταϊκών με τη μέθοδο net metering, για προστασία των ευάλωτων ομάδων καταναλωτών ηλεκτρισμού.

Ο κ. Λακκοτρύπης στην ομιλία του σημείωσε ακόμη ότι στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου του είναι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και για το λόγο αυτό στέλλει το μήνυμα, με κάθε ευκαιρία και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η χώρα μας ήταν και παραμένει σημαντικό διεθνές κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και παροχής υπηρεσιών.

Μίλησε για την οικονομική ενίσχυση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, αλλά και για την δημιουργία προϋποθέσεων για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Για τον τομέα των υπηρεσιών, ο Υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας μας και η περαιτέρω βελτίωση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των προσφερομένων κινήτρων, πάντοτε σε συνεργασία μαζί σας και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τομέα υπηρεσιών.

Για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το Υπουργείο έχει ετοιμάσει τις προτάσεις του για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο, έχει προβεί σε σωρεία διαβουλεύσεων με όλους τους εταίρους και τις επιχειρήσεις και έχει προτείνει ολοκληρωμένες δράσεις για ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων. Ήδη, είπε, έχουν εγκριθεί αιτήσεις από καινοτόμες επιχειρήσεις, για διάθεση ποσού €4 εκ. στο πλαίσιο του προγράμματος Προώθησης Καινοτόμων Επιχειρήσεων και σύντομα θα υπογραφούν και τα συμβόλαια.

Κάλεσε τέλος την επιχειρηματική κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για ανάπτυξη της έρευνας και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών ούτως ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα