Σημαντικές οι εξελίξεις στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου λέει ο Υπουργός Συγκοινωνιών

17:54 22/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Την εκτίμηση ότι η θάλασσα και η γαλάζια ανάπτυξη είναι μεγάλη ευκαιρία για επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας και για δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος.
Σε ομιλία του σε ημερίδα με τίτλο «Λάρνακα και Γαλάζια Ανάπτυξη» που διοργανώθηκε από το Δήμο Λάρνακας, το Europe Direct Λάρνακας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο,

ο Υπουργός είπε ότι «τα τελευταία λίγα χρόνια στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου καταγράφονται «σημαντικές εξελίξεις».

Πρόσθεσε ότι «ο εντοπισμός σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, οι ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου, οι προγραμματιζόμενες για το επόμενο φθινόπωρο διερευνητικές γεωτρήσεις, δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα». Ταυτόχρονα, σημείωσε, δημιουργούν την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να σχεδιάσει με σοβαρότητα τη θαλάσσια πολιτική της ώστε να ενσωματώσει όλες αυτές τις δραστηριότητες.
Την ίδια ώρα, συνέχισε «στην περιοχή του Βασιλικού δημιουργείται τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο μια πολύ σημαντική υποδομή, ένα σύγχρονο ενεργειακό κέντρο με ποικίλες δραστηριότητες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί τη νέα μεγάλη ελπίδα για την κυπριακή οικονομία και αυτό συνάγεται από το τεράστιο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από ξένους επενδυτές και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού για την πραγματοποίηση επενδύσεων σχετικών με το φυσικό αέριο στην Κύπρο».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο θέμα της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των κυπριακών λιμένων και είπε πως «δυστυχώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, ένα θέμα για το οποίο προσωπικά, η Κυβέρνηση, ο Δήμος, το ΕΒΕΛ και οι τοπικοί φορείς καταβάλουμε μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει επιτέλους το έργο αυτό. Πρόκειται για έργο πνοής, όπως και άλλες φορές έχω αναφέρει, όχι μόνο για την τοπική αλλά και ευρύτερα για την κυπριακή οικονομία».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, «κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο είχε ιδιαίτερη συνάντηση με επίδοξους επενδυτές. Όλα τα ενδεχόμενα, όλες οι πιθανότητες, αλλά και όλα τα σενάρια διερευνώνται επισταμένα προκειμένου να έχουμε μια αίσια κατάληξη σε ένα ζήτημα που απασχολεί αυτή την πόλη εδώ και αρκετά χρόνια. Οι οικονομικές συγκυρίες είναι δυστυχώς δύσκολες, αλλά δεν αφήνουμε καμιά επενδυτική πρόταση χωρίς προηγουμένως να τη διερευνήσουμε διεξοδικά».

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι «η θάλασσα και η γαλάζια ανάπτυξη είναι μια μεγάλη ευκαιρία για επανεκκίνηση της οικονομίας μας και για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».
Αναφερόμενος στην ημερίδα, ο Υπουργός χαρακτήρισε «σημαντική και επίκαιρη» τη θεματική που επιλέγηκε γιατί όπως εξήγησε « η Λάρνακα κατέχει μια κομβική θέση στη γεωγραφία της περιοχής, είναι η βασική πύλη εισόδου της χώρας και το υγρό στοιχείο, η θάλασσα, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ιστορία και την οικονομία της».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, ως κατεξοχήν νησιώτικο κράτος μέλος της ΕΕ, με δεσπόζουσα γεωγραφική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο «προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και στην προσπάθεια για σφαιρική προσέγγιση και ανάπτυξη των θαλάσσιων δραστηριοτήτων όπως η ναυτιλία, η αλιεία, ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός και η εκμετάλλευση του θαλάσσιου ενεργειακού πλούτου».
Είπε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι καθοδόν προς χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής που θα θέτει τα θεμέλια για την εφαρμογή Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής», αναφέρθηκε στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και σημείωσε πως «μέχρι σήμερα η χρήση του θαλάσσιου χώρου της Κύπρου γίνεται αποσπασματικά και όχι στη βάση ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να έχει ως επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη», είπε.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η γαλάζια οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 500 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Μέχρι το 2020, οι θέσεις εργασίας θα φτάσουν τα 7 εκατομμύρια και η προστιθέμενη αξία τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε, προσθέτοντας πως «επιδίωξη του ΚΟΤ είναι η Κύπρος να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από αυτή την αγορά, προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Λάρνακα, ο κ. Χαννίδης είπε ότι «η σημαντική υποδομή που προσφέρει η Λάρνακα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα ιδιαιτέρα για προσέλκυση ναυτικού τουρισμού» και πρόσθεσε πως «με την ολοκλήρωση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του επιβατικού λιμανιού και της μαρίνας, για το οποίο υπογράφτηκε καταρχήν συμφωνία με την κοινοπραξία “ΖΗΝΩΝ”, θα προσφέρονται πέραν των 1.000 θέσεων ελλιμενισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα