Σε ισχύ νέοι κανόνες για ενημέρωση των πολιτών για βιομηχανικές απειλές

16:42 13/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους από ατυχήματα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στοχεύουν οι νέοι κανόνες της Κομισιόν που τίθενται σήμερα σε ισχύ και αποτελούν ουσιαστικά επικαιροποίηση της οδηγίας Seveso, που αποτελεί βασικό μέσο για τη διαχείριση των βιομηχανικών κινδύνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις περιοχές γύρω από βιομηχανικές

εγκαταστάσεις όπου συγκεντρώνονται πολύ μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών.

Ο Επίτροπος περιβάλλοντος Janez Potocnik, δήλωσε ότι με την οδηγία Seveso III θα παρέχεται καλύτερη προστασία στους πολίτες και στο περιβάλλον αλλά και καλύτερη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις χωροταξικού σχεδιασμού.

Με την οδηγία βελτιώνεται ουσιαστικά η πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που πηγάζουν από δραστηριότητες παρακείμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να συμπεριφερθούν σε περίπτωση ατυχήματος.

Παρέχεται εξάλλου πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους πολίτες εκείνους οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες και συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες. Τίθενται επίσης αυστηρότερα πρότυπα για τις επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων ώστε να διασφαλίζεται ενεργότερη επιβολή των κανόνων ασφαλείας.

Με βάση τη νέα οδηγία, όταν συμβαίνει ατύχημα, οι αρμόδιες αρχές επιβάλλεται να ενημερώνουν όσους ενδέχεται να επηρεαστούν και να γνωστοποιούν τα κύρια μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, τα κράτη μέλη καλούνται να εφαρμόσουν τους συγκεκριμένους κανόνες από 1η Ιουνίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία καθίσταται εφαρμοστέα στην Ευρώπη η νέα νομοθεσία για την ταξινόμηση των χημικών ουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα