Σε αύξηση των επιτοκίων θα προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας

16:21 15/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, η οποία ξόδεψε περίπου $6 δισ. για να υπερασπιστεί την τουρκική λίρα την προηγούμενη εβδομάδα, άφησε να νοηθεί ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια για να υποστηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις αρχές των συναλλαγών τη Δευτέρα, η λίρα, η οποία σημείωσε πτώση γύρω στο 10% από τον Μάιο, κινήθηκε έντονα ανοδικά σε 1,9430 στο δολάριο από 1,9540 αργά την Παρασκευή.

Το ισχυρό υπονοούμενο που άφησε η Κεντρική ήρθε μετά τη διαβεβαίωση εκ

μέρους της Κυβέρνησης στους ξένους επενδυτές και τον τουρκικό λαό ότι η Τράπεζα θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αναταραχή.

Το κόστος δανεισμού για δεκαετή κυβερνητικά ομόλογα σημείωσε επίσης απότομη πτώση από 9,36% σε 9,0%.

Η Τουρκία έχει επιτύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία, έχοντας υποστεί σκληρή ύφεση και έχοντας λάβει βοήθεια από το ΔΝΤ, και είναι τώρα οικονομική δύναμη στην περιοχή.

Η οικονομία της εκτιμάται ότι είναι η 17η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η Κεντρική Τράπεζα, που απολαμβάνει εκ νόμου ανεξαρτησίας στον καθορισμό νομισματικής πολιτικής, αναφέρθηκε τη Δευτέρα στην επόμενη συνεδρία πολιτικής που θα έχει, λέγοντας ότι «θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε στις 23 Ιουλίου για μια ελεγχόμενη αύξηση στα επιτόκια».

Η Τράπεζα δεχόταν ισχυρές πιέσεις από την Κυβέρνηση για να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά.

Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, μετά από μια βουτιά της λίρας σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, υποσχέθηκε σκληρή παρέμβαση στο συνάλλαγμα. Ωστόσο, η ανακοίνωσή της αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τις χρηματαγορές.

Ένας αναλυτής εκτίμησε ότι τα διαθέσιμα αποθέματα για μια τέτοια δράση είναι της τάξης των $45 δισ.

Τον Μάιο, η Τράπεζα είχε μειώσει το κύριο επιτόκιό κατά μισό τις εκατό στο 4,50%. Αλλά, στο μεταξύ, η πίεση πάνω στα νομίσματα και τα δανειστικά επιτόκια αρκετών αναδυόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έχει αυξηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα