Έρευνα Επ. Κεφαλαιαγοράς για ενδεχόμενο παραπλανητικών στοιχείων από Λαϊκή για δάνεια MIG

16:21 15/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ερευνώντες λειτουργούς για να διερευνήσουν ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και των πράξεων χειραγώγησης της αγοράς (κατάχρηση αγοράς), σε σχέση με τα δάνεια που δόθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα και είχαν ως εξασφαλίσεις μετοχές της Marfin Investment Group (MIG), διόρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σε

δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο παραπλανητικών δηλώσεων ή και στοιχείων στα Ενημερωτικά Δελτία ή στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας σε σχέση με τα συγκεκριμένα δάνεια, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή προχωρεί στη διερεύνηση του θέματος αυτού “μετά που προέκυψαν καινούργια στοιχεία” για αυτά τα δάνεια.

“Οποιαδήποτε στοιχεία εντοπίσουμε θα συνεργαστούμε με τους ποινικούς ανακριτές που διόρισε η Γενική Εισαγγελία και με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επαφή”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μηνός.

Αναφορικά με την έρευνα της Επιτροπής για ενδεχόμενη παράβαση από τον Ευθύμιο Μπουλούτα ως Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Μαρφίν Λαϊκή το 2011, σε σχέση με δήλωση του στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 ότι ο όμιλος είναι υγιής, έχει ρευστότητα και αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κεφάλαια, η κ. Καλογήρου είπε ότι ο κ. Μπουλούτας απέστειλε τη γραπτή απάντηση του στην κλήση της Επιτροπής σε παραστάσεις και “αυτή τη στιγμή αξιολογείται η απάντηση του”.

Σε σχέση με την έρευνα για την επένδυση της Λαϊκής Τράπεζας σε ελληνικά κρατικά, η οποία έχει ολοκληρωθεί και αφορά ενδεχόμενες δηλώσεις ή παραπλανητικά στοιχεία στις οικονομικές καταστάσεις, η κ. Καλογήρου είπε ότι “εντός των ημερών” θα κληθούν σε παραστάσεις για ενδεχόμενες παραβάσεις τόσο η ίδια η τράπεζα όσο και τα άτομα που ήταν την τότε εποχή μέλη του ΔΣ της Τράπεζας.

Όσον αφορά την έρευνα που έχει σχέση με την αγορά ελληνικών ομολόγων και αφορά ενδεχόμενες παραπλανητικές δηλώσεις στους λογαριασμούς και στα Ενημερωτικά Δελτία της Τράπεζας Κύπρου, η κ. Καλογήρου είπε ότι συνεχίζεται η έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις.

Αναφορικά με την έρευνα για τη μη δημοσιοποίηση της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι έχουν κληθεί σε γραπτές παραστάσεις τα τότε μέλη του ΔΣ της τράπεζας και ο Γιάννης Πεχλιβανίδης, Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.

Επίσης, αναμένεται εντός των ημερών να κληθούν σε παραστάσεις Διοικητικοί Σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου αναφορικά με την άλλη έρευνα της Επιτροπής που αφορά το ότι η Τράπεζα ενδεχομένως να μην προέβη σε δημοσιοποίηση το ταχύτερο δυνατό “εμπιστευτικής πληροφορίας” που την αφορούσε άμεσα αναφορικά με το ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της εταιρείας για κάλυψη των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) έχουν αυξηθεί από 200 εκ. ευρώ σε 400 εκ. ευρώ περίπου με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης λόγω ενδεχόμενων επιπρόσθετων προβλέψεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα