Επίκειται κατάργηση θεωρήσεων για 16 νησιωτικά κράτη προς την ΕΕ

16:13 7/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πολίτες από 16 νησιωτικά κράτη του κόσμου, όπως οι νήσοι Σαμόα, Τουβαλού και Μικρονησία, θα απαλλάσσονται από τις θεωρήσεις ταξιδιών στην ΕΕ.

Αυτό προβλέπει πρόταση που κατέθεσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια, όπως αναφέρει, για «διευκόλυνση των διαπροσωπικών επαφών και των επιχειρηματικών ευκαιριών».

Οι πολίτες 16 νησιωτικών κρατών θα είναι σύντομα σε θέση να εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν χωρίς να χρειάζονται θεώρηση. Πρόκειται για πέντε νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής (Ντομίνικα, Γρενάδα, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες και Τρινιδάδ και Τομπάγκο),

δέκα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού (Κιριμπάτι, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Παλάου, Σαμόα, Νήσοι Σολομώντος,, Τόνγκα, Τουβαλού και Βανουάτου) και το Ανατολικό Τιμόρ.

Στόχος είναι η να απλοποιηθούν τα ταξίδια στον χώρο Σένγκεν, καθώς και στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι υπήκοοι των χωρών αυτών δεν θα χρειάζονται θεώρηση για παραμονή βραχείας διάρκειας (μέχρι 90 ημερών) εάν είναι κάτοχοι διαβατηρίου, για ταξίδια που πραγματοποιούν για επιχειρηματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς λόγους. Αυτό θα διευκολύνει τον προγραμματισμό των ταξιδιών και θα μειώσει το κόστος τους.

Λόγω της περιορισμένης προξενικής παρουσίας των κρατών μελών σε πολλές από αυτές τις χώρες, οι αιτούντες θεώρηση ήταν συχνά υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να υποβάλουν αίτηση θεώρησης Σένγκεν.

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα έχει αμοιβαίο χαρακτήρα μέσω συμφωνιών κατάργησης της υποχρέωσης θεώρησης, που θα εξασφαλίζουν καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης σε όλους τους πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες.

Από την έγκρισή του, ο κανονισμός για τις θεωρήσεις έχει τροποποιηθεί οκτώ φορές, και πιο πρόσφατα, το 2010 όταν η Ταϊβάν, η Αλβανία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που δεν υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης.

Επί του παρόντος, ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει 22 κράτη μέλη της ΕΕ και τέσσερα συνδεδεμένα κράτη (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Οι υπήκοοι αυτών των τρίτων χωρών που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από τη μια χώρα στην άλλη. Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα ισχύει επίσης και για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, οι οποίες δεν είναι ακόμη πλήρη μέλη του χώρου Σένγκεν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία δεν συμμετέχουν στη συνεργασία Σένγκεν και δεν συμμετέχουν στην κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις. Συνεπώς, έχουν χωριστές συμφωνίες θεωρήσεων με τρίτες χώρες.
Το 2011, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι χώρες που συμμετέχουν στη συνεργασία Σένγκεν εξέδωσαν περίπου 12 εκατομμύρια θεωρήσεις.

Η εφαρμογή της πρότασης αυτής εξαρτάται από τη θέση που θα πάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα