Σχέδιο δράσης για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα μέχρι το β’ 15ήμερο Σεπτεμβρίου

15:22 24/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας θα πρέπει να έχει καταρτίσει Σχέδιο Δράσης για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ οι τελικές εκθέσεις του ανεξάρτητου εξωτερικού μελετητή σχετικά με την αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας, που προνοούνται στο Μνημόνιο, θα πρέπει να παραδοθούν το πρώτο και τρίτο τρίμηνο του 2014.

Όπως ανέφερε

η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν σαν άμεσο στόχο την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων σε βραχυπρόθεσμο στάδιο, ενώ απώτερος στόχος θα είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου τομέα σε μακροπρόθεσμο στάδιο.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το ΓΤΠ, ο ΟΠΕΚ και το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης συνδιοργάνωσαν σήμερα Ημερίδα με θέμα «Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ως εργαλείο ανάκαμψης».

Χαιρετίζοντας την Ημερίδα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η δημόσια υπηρεσία για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και επεσήμανε ότι μια καλύτερη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας θα προσέφερε ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τον ιδιωτικό τομέα, τον επιχειρηματικό κόσμο και προς το σύνολο των πολιτών.

Η εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, είπε, βασίζεται στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στην αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, στην αναδιάρθρωση των δομών της και στην ανταπόκριση σε νέα δεδομένα.

Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η δημιουργία και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού και η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, μέσα από το θεσμό της εναλλαξιμότητας.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ένταξη στοιχείων όπως ο στρατηγικός προγραμματισμός και ο καθορισμός μετρήσιμων κριτηρίων για την παραγωγικότητα του κάθε τμήματος, που θα αναβαθμίσουν το παραγόμενο έργο και στην εμπέδωση ενός συστήματος αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, που θα αυξήσει την αξιοπιστία της δημόσιας υπηρεσίας έναντι της κοινωνίας.

«Θέλουμε μια δημόσια υπηρεσία πιο ευέλικτη, λιγότερο σπάταλη, χωρίς αχρείαστη γραφειοκρατία, που να διαχειρίζεται υπεύθυνα το δημόσιο χρήμα και που να εξυπηρετεί τον πολίτη στη βάση δικαιωμάτων και αναγκών και όχι στη βάση γνωριμιών και προσβάσεων ή της όποιας κομματικής ταυτότητας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Η δημόσια υπηρεσία πρέπει να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί και να βελτιωθεί και να καταστεί ο βασικότερος συντελεστής της δημιουργίας ενός σύγχρονου και αποτελεσματικότερου κράτους, υπογράμμισε ο Υπουργός.

Τόνισε τέλος ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας έχει καθοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως κορυφαία προτεραιότητα και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην παρουσίαση της, η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, αναφέρθηκε στις «παρωχημένες» δομές της δημόσιας υπηρεσίας, που υπάρχουν από το 1960 και οι οποίες, όπως είπε, δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις.

Ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρέωση της Κύπρου που απορρέει από το Μνημόνιο, μίλησε για τη δέσμευση της νέας Κυβέρνησης για αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση και σημείωσε ότι η κρίση καλεί για αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Η Επίτροπος Μεταρρύθμισης είπε ότι «η αποδοτικότητα, ο εξορθολογισμός δομών και διαδικασιών, η καλύτερη εξυπηρέτηση, η ποιότητα στην παραγωγή πολιτικής, ο συντονισμός κυβερνητικού έργου και η ενίσχυση της κεντρικής διοίκησης βοηθούν στην ανάκαμψη».

Αναφέρθηκε στην παράγραφο 3.11 του Μνημονίου, για την αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας, που προβλέπει «μείωση των εμποδίων για την κινητικότητα του προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τροποποίηση ωραρίου δημόσιας υπηρεσίας και διεξαγωγή μελετών από ανεξάρτητο εξωτερικό μελετητή για την εξέταση επιπλέον πιθανών μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, βάσει προσυμφωνημένων όρων εντολής».

Όπως είπε η Επίτροπος Μεταρρύθμισης ήδη η Διεθνής Τράπεζα σε συνεργασία με τον Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναλάβει την διεξαγωγή των μελετών για πιθανές μεταρρυθμίσεις στην κυπριακή δημόσια διοίκηση, οι οποίες θα βασιστούν σε στοιχεία που θα δοθούν από την κυπριακή διοίκηση και θα ληφθούν υπόψη καλές πρακτικές άλλων κρατών μελών ή /και τρίτων χωρών.

Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν σαν άμεσο στόχο, σύμφωνα με την Επίτροπο, την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων σε βραχυπρόθεσμο στάδιο, ενώ απώτερος στόχος θα είναι η βιωσιμότητα του δημόσιο τομέα σε μακροπρόθεσμο στάδιο.

Οι τελικές εκθέσεις του ανεξάρτητου εξωτερικού μελετητή, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και οι οποίες θα πρέπει να παραδοθούν το πρώτο και τρίτο τρίμηνο του 2014, θα έχουν δύο μέρη: Στο πρώτο θα εξετάζεται ο ρόλος, οι αρμοδιότητες, η οργανωτική δομή και ο αριθμός του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας, η πιθανότητα κατάργησης ή ενοποίησης/ συγχώνευσης δημόσιων εταιρειών και ημικρατικών οργανισμών και η αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο δεύτερο μέρος θα εξετάζεται το σύστημα απολαβών, συνθηκών εργασίας και απασχόλησης και η εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης με διασύνδεση της απόδοσης με τις απολαβές και τις προσαυξήσεις.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2013 θα έχει καταρτίσει Σχέδιο Δράσης για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, στη βάση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και του κράτους. Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης θα εισαχθούν, σύμφωνα με την Επίτροπο Μεταρρύθμισης, μέτρα που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 3.11 του Μνημονίου, όπως η εναλλαξιμότητα του προσωπικού, νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η εξέταση του συστήματος απολαβών, συνθηκών εργασίας και απασχόλησης, ο ρόλος, οι αρμοδιότητες, η οργανωτική δομή και ο αριθμός του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας, η πιθανότητα κατάργησης ή ενοποίησης/ συγχώνευσης δημόσιων εταιρειών και ημικρατικών οργανισμών και η αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κ. Λαμπριανίδη επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ξεφεύγει από τα όρια του Μνημονίου και ως εκ τούτου προσανατολίζονται σε μέτρα όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, η καθιέρωση συστήματος στόχων μέτρησης της ποιότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών, η οριζοντιοποίηση λειτουργικών υπηρεσιών του κράτους (μονάδες προσφορών και τεχνικών υπηρεσιών), η συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με δυνατότητα μετάβασης των δημοσίων υπαλλήλων, για βραχυπρόθεσμη απασχόληση, στον ιδιωτικό τομέα και αντίστροφα, η μείωση των λειτουργικών εξόδων της δημόσιας υπηρεσίας και η προώθηση θεμάτων διαφάνειας.

Σε δηλώσεις η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί η δημόσια υπηρεσία και να αποκτήσει ευελιξία και ικανότητα να προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες για να εξυπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες του κράτους.

Ανέφερε ότι η δημόσια υπηρεσία ήταν υπονομευμένη από την κομματοκρατία και από το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι περιφέρονταν από το ένα κόμμα στο άλλο προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υπηρεσία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι πρέπει να βρεθούν οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι για να καταστεί η δημόσια υπηρεσία ο μεγαλύτερος καταλύτης που μπορεί να υπάρξει για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας όχι μόνο της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά του τόπου γενικότερα.

«Πρέπει να επιφέρουμε ταυτόχρονα τη μείωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του» είπε, σημειώνοντας ότι «η δημόσια υπηρεσία μπορεί κάτω από ορισμένες περιστάσεις να επιτελέσει εξαιρετικό έργο».

Όπως ανέφερε, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ «ήταν μια πραγματική όαση που απέδειξε τις δυνατότητες της δημόσιας υπηρεσίας και πρέπει τώρα αυτή την όαση να τη μετατρέψουμε σε δάσος».

Την Ημερίδα χαιρέτισαν η Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η Προϊστάμενη του Τμήματος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, Θέα Πιερίδου και η Διευθύντρια του ΓΤΠ Ελεονώρα Γαβριηλίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα