Πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση της ύφεσης και ανακοπή της ανεργίας στους στόχους του προϋπολογισμού 2014 στην Ελλάδα

16:20 7/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 κατέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας, στο οποίο αναφέρεται ότι το 2013 επιβραδύνθηκε η ύφεση σημαντικά, ανακόπηκε η αυξητική δυναμική της ανεργίας, και ταυτόχρονα υλοποιήθηκαν οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής με αποτέλεσμα να καθίσταται εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος .

Συγκεκριμένα η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,0%, έναντι πρόβλεψης για 4,5% στον Προϋπολογισμό του 2013,

ενώ ήταν 6,4% το 2012, το μέσο ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 27,0%, ενώ η απασχόληση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3,5%.

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα , ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 340 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας την εκτίμηση συντηρητική. Όπως αναφέρει το κείμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το εν λόγω πλεόνασμα, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και των άλλων συγκυριακών παραγόντων, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης . Σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ το 2012.

Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα περιορισθεί στις 2,4 εκατοστιαίες μονάδες από 6 εκατοστιαίες μονάδες το 2012. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013 σηματοδοτεί, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, την έναρξη μίας νέας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους με σκοπό την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, μέσω περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων των διακρατικών δανείων και άλλων διευκολύνσεων.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ο προϋπολογισμός του 2013, που επικαιροποιήθηκε το Φεβρουάριο φέτος με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, υλοποιείται με ικανοποιητικό τρόπο. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, μετά τη μείωση των επιστροφών, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 46.990 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 1.528 εκατ. ευρώ ή 3,1% έναντι του στόχου του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Στην ως άνω υστέρηση συμπεριλαμβάνονται και 723 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών. Αν αφαιρεθούν τα εν λόγω 723 εκατ. ευρώ, τότε η πραγματική απόκλιση έναντι του στόχου στο σκέλος των εσόδων, σε ταμειακή βάση, περιορίζεται στα 805 εκατ. ευρώ.

Η απόκλιση αυτή υπερκαλύπτεται σε δημοσιονομική βάση (accrual), μετά τις εθνικολογιστικές προσαρμογές και από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που θα εισπραχθεί τον Ιανουάριο του 2014, από τις εισπράξεις των φόρων περιουσίας (ΦΑΠ 2013) και των φόρων περιουσίας παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011 και 2012) τους δύο πρώτους μήνες του 2014, από τις εισπράξεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ 2013) μέχρι και το Μάρτιο 2014 και την απόδοση από την Τράπεζα της Ελλάδος στο Ελληνικό Δημόσιο του εναπομένοντος υπολοίπου κερδών της για τη χρήση 2013. Κατόπιν αυτών των προσαρμογών, ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού εφέτος, σε δημοσιονομική βάση, κινούνται στο πλαίσιο των στόχων που είχαν τεθεί, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 52,6 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 885 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του επικαιροποιημένου ΜΠΔΣ. Επίσης το 2013 αναμένεται προσωρινή αύξηση του δημόσιου χρέους (λόγω κυρίως της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της συνεχιζόμενης ύφεσης), αλλά επισημαίνεται ότι ο ρυθμός μεταβολής του προβλέπεται ότι θα αρχίσει να φθίνει μεσοπρόθεσμα από το 2014 και έπειτα.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού υπογραμμίζεται ότι οι πυλώνες στους οποίους η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει την δημοσιονομική της πολιτική για το 2014 είναι η εφαρμογή του αναθεωρημένου ΜΠΔΣ 2014-2017, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των θεσμικών αλλαγών στο δημόσιο τομέα, η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και η επιτάχυνση του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η συνέχιση της υλοποίησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και η διαμόρφωση των συνθηκών που θα επιτρέψουν τον περαιτέρω εμπλουτισμό του δημοσιονομικού εγχειρήματος με αναπτυξιακές δράσεις. Με γνώμονα πάντως τους δείκτες επιχειρηματικότητας διεθνών οργανισμών η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.

Για το 2014 το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 26% του εργατικού δυναμικού. Επίσης, προβλέπεται το ΑΕΠ να σημειώσει θετικό ρυθμό μεταβολής (+0,6%), κυρίως, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, λόγω της ανάκαμψης των επενδύσεων και της ενίσχυσης των εξαγωγών. Επίσης, εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ, από 344 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ εφέτος. Επίσης, το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,4% του ΑΕΠ το 2014 ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 5,3 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, από 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ εφέτος. Επίσης, το 2014 προβλέπεται μείωση του χρέους, για πρώτη φορά, σε απόλυτο μέγεθος στα 319,4 δισ. ευρώ ή στο 174,5% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα