Τη μετονομασία του Γραφείου Προγραμματισμού συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών

15:49 7/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το νομοσχέδιο για αλλαγή του ονόματος του Γραφείου Προγραμματισμού σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η Επιτροπή ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο η αλλαγή του ονόματος του Γραφείου Προγραμματισμού, θα συμβάλει ουσιαστικά στον στόχο της ανάπτυξης.

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι

κατά την εκτελεστική εξουσία, το νέο όνομα αντικατοπτρίζει τις νέες προτεραιότητες και καθήκοντα του Γραφείου με στόχο την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας. Το Γραφείο είπε θα αναλάβει επίσης τον συντονισμό και την εποπτεία των μέτρων του μνημονίου, των κυβερνητικών έργων και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα στην προκειμένη περίπτωση, η αλλαγή να φέρει ουσιαστικά οφέλη για την καλύτερη διαχείριση από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει αυτή η αλλαγή να μείνει στα χαρτιά αλλά πρέπει να μετουσιωθεί και να επεκταθεί στην νοοτροπία της διοίκησης.

Πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή έχουν καταγραφεί κάποιες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την επικέντρωση στην ανάπτυξη. Όπως ανέφερε μέσα από τη συζήτηση δεν διαφαίνεται ότι θα διαμορφωθεί με οποιοδήποτε ουσιαστικό τρόπο ο ρόλος Γραφείου Προγραμματισμού όσον αφορά την προώθηση της ανάπτυξης, με εξαίρεση τη διαχείριση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ..

Όπως είπε, τίποτε άλλο δεν θα έχει να κάνει το Γραφείο Προγραμματισμού με την ανάπτυξη, αφού τα αναπτυξιακά έργα θα αποφασίζονται από τα Υπουργεία και όχι από το Γραφείο Προγραμματισμού με τους περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα, λόγω της στενότητας των κονδυλίων. Είπε επίσης ότι δεν μπορούν να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις κυπριακές επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να αποφασίζονται αυτά τα μέτρα με την Τρόικα και αυτή την πρωτοβουλία θα πρέπει να την αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών και όχι το Γραφείο Προγραμματισμού. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα έχει να κάνει το Γραφείο Προγραμματισμού, με οτιδήποτε έχει σχέση με την μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης ή και επίλυσης γραφειοκρατικών αγκυλώσεων

«Άρα απλά με την αλλαγή του ονόματος δεν σημαίνει ότι και επί της ουσίας θα έχουμε μια νέα αρχή που θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση της ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν έχουν συζητηθεί τροπολογίες για αλλαγές επί του νομοσχεδίου αλλά έχουν καταγραφεί κάποιοι προβληματισμοί με στόχο όλοι να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι με την αλλαγή του ονόματος δεν αλλάζουν τα πράγματα. Όπως είπε οι βουλευτές της Επιτροπής ζήτησαν πλήρη αναφορά για τον τρόπο που έτυχαν διαχείρισης μέχρι σήμερα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αφού υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες ότι έχουν χαθεί προγράμματα και χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων που εγκρίθηκαν από την ΕΕ, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την κυπριακή Κυβέρνηση. Όπως είπε, ζήτησαν επίσης να μάθουν για το κατά πόσο μπορεί να στηριχθεί η προσπάθεια της επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα από τα ευρωπαϊκή προγράμματα.

Αποδέσμευση κονδυλίων

————————————-

Παράλληλα ο κ. Περδίκης είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή υπήρξε συνέχιση της πρακτικής προηγούμενων κυβερνήσεων, με αίτημα για αποδέσμευση ενός μικρού αλλά συμβολικού ποσού για εργοδότηση συνταξιούχων καθηγητών στενογραφίας, για να ελέγξουν δοκίμια.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να σταματήσει δια ροπάλου η εργοδότηση συνταξιούχων στη δημόσια υπηρεσία.

Ερωτηθείς κατά πόσο δεν υπάρχουν μη συνταξιούχοι για αυτή τη δουλειά, ο κ. Περδίκης είπε «φαίνεται ότι η δημόσια υπηρεσία δεν έχει εξειδικευμένους για στενογραφία».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το κονδύλι για την απασχόληση δύο συνταξιούχων για θέματα εξετάσεων Στενογραφίας και Δακτυλογραφίας είναι εκτιμημένου κόστους €3000 και €3500 αντιστοίχως.

Παράλληλα ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ακόμα ένα δείγμα πρακτικών από το παρελθόν είναι το αίτημα της Κυβέρνησης για ένα σημαντικό κονδύλι, ώστε να δοθεί εν λευκώ εξουσιοδότηση στην Υπουργό Εργασίας για παροχή έκτακτων προσωπικών επιδομάτων προς δυσπραγούντες.

«Αυτές οι πρακτικές της μητέρας Τερέζας πρέπει επιτέλους να σταματήσουν στο δημόσιο τομέα, αυτό ήταν η καθολική άποψη όλων των μελών της Επιτροπής Οικονομικών. Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένο τρόπο και μεθοδολογία η οποία να είναι διαφανής και να είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες-παθόντες, άτομα τα οποία μπορούν να ζητούν κάποιας μορφής στήριξη ή βοήθεια», είπε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε, ερωτηθείς σχετικά, ότι δεν υπάρχουν κριτήρια αλλά είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται για χρόνια και πρέπει επιτέλους σταματήσει στα πλαίσια της νέας πολιτικής «δίαιτας» των δημοσίων οικονομικών.

Όπως είπε, αναγνωρίζεται η ανάγκη να καλύπτονται σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν δεν καλύπτονται από άλλα προγράμματα κοινωνική πολιτικής, αλλά ζήτησε αυτό να γίνεται μέσα από διαφανείς και εξασφαλισμένες διαδικασίες.

Σύμφωνα με το αίτημα του Υπουργείου Εργασίας ζητείται η αποδέσμευση ποσού ύψους €166.667 σε σχέση με σχέδιο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με συγκεκριμένα κριτήρια ως προϋπόθεση για καταβολή χορηγίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα