Πρώτιστο η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας επαναλαμβάνει ο ΥΠ. Γεωργίας

20:12 21/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης τονίζοντας ότι πρώτιστο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας δήλωσε την ετοιμότητα του Υπουργείου του να μελετήσει απλοποίηση και επίσπευση των ελέγχων στις ζωοτροφές και τα σογιάλευρα τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη στην αγορά.

Ανέφερε επίσης πως μέσα από τους ελέγχους σιγά-σιγά αποδεσμεύεται το φορτίο από τη Βραζιλία και την Ελλάδα που δεσμεύτηκε για περαιτέρω ελέγχους σε σχέση με σαλμονέλα.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση του, με εκπροσώπους του Παγκύπριου Συνδέσμου Εισαγωγέων και Βιομηχάνων Ζωοτροφών, Προσθετικών και Πρώτων Υλών Ζωοτροφών, κατά την οποία συζητήθηκε ο εντοπισμός σαλμονέλας στα τελευταία φορτία σογιάλευρο, είπε πως ανταλλάξαμε ιδέες όσον αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας ελέγχου και την επιτάχυνση των δειγματοληψιών και των αναλύσεων ώστε να μην παρουσιάζεται καθυστέρηση στην πορεία των ζωοτροφών προς τους κτηνοτρόφους.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλετράρης ο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου πρότεινε κάποιες διαδικασίες που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και προσθέτοντας ότι «θα μελετήσουμε τις προτάσεις τους και εάν διαφανεί ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο, θα εξετασθεί το θέμα».

«Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι πρώτιστα μας ενδιαφέρει η υγεία του κόσμου», συμπλήρωσε ο Υπουργός Γεωργίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις που έγιναν σε φορτίο που έφθασε από τη Βραζιλία, ο κ. Αλετράρης είπε ότι τώρα διεξάγονται επαναληπτικές αναλύσεις για να διαφανεί σε ποιες αποθήκες παρουσιάζεται σαλμονέλα και σε ποιες μπορεί να αποδεσμευτεί το σογιάλευρο.

«Υπολογίζουμε ότι η επαναληπτική ανάλυση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν οι διαθέσιμες ποσότητες ζωοτροφής καλύπτουν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων , ο κ. Αλετράρης είπε ότι το φορτίο από την Βραζιλία ήταν γύρω στις 7.000 χιλιάδες τόνους και το φορτίο από την Ελλάδα 1.700 τόνοι.

Λέγοντας ότι παρουσιάζεται μια έλλειψη τροφής στην αγορά , πρόσθεσε ότι μέσα από τους ελέγχους σιγά-σιγά αποδεσμεύεται το φορτίο.

Ερωτηθείς εάν θα γίνει εξυγίανση του φορτίου, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι εάν χρειαστεί θα γίνει αυτό, αλλιώς θα καταστραφεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα