Πρόταση Κομισιόν για την παρακολούθηση μακροοικονομικών ανισορροπιών

16:29 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την εισαγωγή αυστηρότερης νομοθεσίας με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στις χώρες της ΕΕ, πρότεινε σήμερα η Κομισιόν.

Με βάση τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, η διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών, στο ίδιο βαθμό με τον έλεγχο των ελλειμμάτων και του χρέους. Στα κράτη που δεν τηρούν τις συστάσεις συμμόρφωσης της Κομισιόν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 0,2% του ΑΕΠ.

Η πρόταση κανονισμού που υιοθέτησε σήμερα η

Κομισιόν υποχρεώνει τα κράτη μέλη όχι μόνον να υποβάλλουν λεπτομερή στοιχεία για την εξέλιξη των δεικτών που αφορούν τον εντοπισμό μακροοικονομικών ανισορροπιών, αλλά να παρέχουν στην Εurostat και όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις πηγές και τη μεθοδολογία που ακολούθησαν.

Από την πλευρά της, η Εurostat θα εξετάζει τα στοιχεία που κοινοποιούν τα κράτη μέλη, ώστε να διαπιστώνει εάν τηρήθηκαν οι κανόνες. Με την πρόταση η Εurostat θα έχει πλέον τη δυνατότητα όχι μόνο να εκφράζει επιφυλάξεις ή να τροποποιεί τα κοινοποιηθέντα στοιχεία, αλλά και να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους εάν έχει αμφιβολίες ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Όταν διαπιστώνει ηθελημένη παραποίηση στοιχείων τότε θα μπορεί να ζητήσει από την Κομισιόν να εισηγηθεί την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,5% του ΑΕΠ εναντίον του κράτους που υπέπεσε στην παράβαση.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Αλγκίρντας Σεμέτα, πολιτικός προϊστάμενος της Εurostat, στόχος της νέας πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που κοινοποιούν τα κράτη μέλη είναι το ίδιο αξιόπιστα και ισχυρά με εκείνα που αποστέλλονται για την εξέλιξη των δημοσιονομικών δεικτών για την παρακολούθηση των ελλειμμάτων και του χρέους.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των μακροοικονομικών ανισορροπιών γίνεται με βάση 11 οικονομικούς και διαρθρωτικούς δείκτες. Πρόκειται για μια διαδικασία που προβλέπεται στο «πακέτο» των οκτώ νομοθετικών αποφάσεων, στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού της οικονομικής διακυβέρνησης.

Για τον εντοπισμό των εσωτερικών ανισορροπιών, η Εurostat λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη του χρέους της δημόσιας διοίκησης, τις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, το χρέος του ιδιωτικού τομέα, την εξέλιξη των πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα, τις τιμές των ακινήτων και την εξέλιξη της ανεργίας.

Για τον εντοπισμό των εξωτερικών ανισορροπιών, παρακολουθούνται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η καθαρή εξωτερική θέση, η αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τους κυριότερους εταίρους, το ποσοστό συμμετοχής στις παγκόσμιες εξαγωγές, το ονομαστικό κόστος των μισθών.

Η διεξοδική ανάλυση θα αποκαλύψει εάν υφίστανται μακροοικονομικές ανισορροπίες ή όχι. Εφόσον υφίστανται και είναι καλοήθεις, η διαδικασία σταματά. Εάν οι ανισορροπίες είναι επιζήμιες τότε πρέπει να ληφθούν προληπτικά ή διορθωτικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα