Προτάσεις ΔΗΚΟ για οικονομία και Κυπριακό

16:12 24/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δηλώσεις που προκρίνουν τη δραστική μείωση των καταθετικών επιτοκίων και ουσιαστική επιμήκυνση των δανείων, τη διασφάλιση της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες και τη στήριξη και προώθηση των κυπριακών γεωργικών προϊόντων έκανε σήμερα το στέλεχος της Ομάδας Επικοινωνίας του ΔΗΚΟ Μαρίνος Κλεάνθους, ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη για προληπτικές πολιτικές κινήσεις,

που θα αποτρέψουν την εφαρμογή επικίνδυνων σεναρίων στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι «το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κύπρο, επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων και της αναδιάρθρωσης των δανείων, αποτελεί κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση».

Η συμφωνία, πρόσθεσε, «που επήλθε στη σημερινή συνάντηση του Διοικητή της Κ.Τ. με τους εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για μείωση του καταθετικού επιτοκίου ανοίγει το δρόμο για ανάλογη μείωση και των δανειστικών επιτοκίων».

«Το ΔΗΚΟ καλωσορίζει την σημερινή συμφωνία», είπε, επαναφέροντας την ίδια ώρα «την πρόταση του για δραστική μείωση των καταθετικών επιτοκίων και ουσιαστική επιμήκυνση των δανείων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες, πάρα πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες λόγω του ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές τους δυνατότητες».

Ο κ. Κλεάνθους επανέλαβε «για ακόμα μια φορά την ανάγκη για ομαλοποίηση της λειτουργίας των τραπεζών το συντομότερο δυνατό». Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη να «διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να είναι σε θέση να προσφέρει με τη σειρά του την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία, βασικό προαπαιτούμενο για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ώστε να έχουμε πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας».

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αγροτικό τομέα και να καταβληθούν στοχευμένες προσπάθειες για στήριξη και προώθηση των κυπριακών γεωργικών προϊόντων».

Αναφέρθηκε σε διαπίστωση των αγροτικών οργανώσεων ότι η αγορά των ελεύθερων περιοχών κατακλύζεται από γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην Τουρκία, τα οποία με ψεύτικα πιστοποιητικά εμφανίζονται ως παραγόμενα από Τ/κ στις κατεχόμενες περιοχές.

Το ΔΗΚΟ, είπε, «εισηγείται την αυστηρότερη εφαρμογή του κανονισμού που αφορά το εμπόριο μέσω της πράσινης γραμμής», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι απαράδεκτη και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και δραστικά τόσο με πρόσθετα νομοθετικά μέτρα, αν χρειαστούν, όσο και με αυστηρότερους ελέγχους στην όλη διαδικασία».

Εξάλλου, ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε και σε «σοβαρές ενδείξεις και πληροφορίες ότι κάποιοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας θεωρούν την οικονομική κρίση που βιώνει η Κύπρος και την ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ως ευκαιρία για να επισπεύσουν μεθοδεύσεις, σενάρια και διαδικασίες για συνολική ρύθμιση του κυπριακού προβλήματος».

Πρόσθεσε ότι «προφανώς οι συστηματικές κινήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, η ανακίνηση σε διάφορα θεσμικά όργανα της ΕΕ του θέματος του ανοίγματος νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, καθώς και διάφορες κινήσεις διπλωματικών αντιπροσώπων κάποιων χωρών, αποσκοπούν στην προετοιμασία του εδάφους για επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού υπό συνθήκες ιδιαίτερα δυσχερείς για τη δική μας πλευρά, ώστε να επιχειρηθεί επιβολή απαράδεκτων ρυθμίσεων».

Το ΔΗΚΟ, είπε, «τονίζει την ανάγκη για προληπτικές πολιτικές κινήσεις, που θα αποτρέψουν την εφαρμογή τέτοιων επικίνδυνων σεναρίων». Προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε τέλος, «πρέπει να καταβάλουμε όλοι κάθε δυνατή προσπάθεια, στα πλαίσια εθνικής συνεννόησης, εθνικής συστράτευσης και συλλογικής δράσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα