Πρόγραμμα ΕΕ για την προστασία απειλούμενων μνημείων

15:41 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Europa Nostra, που είναι επιφορτισμένο με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την υλοποίηση προγράμματος για τον εντοπισμό επαπειλούμενων μνημείων.

Στόχος του προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Τα επτά πιο επαπειλούμενα μνημεία» είναι να εντοπιστούν μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Ευρώπη που βρίσκονται σε κίνδυνο, ώστε να κινητοποιηθούν

δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για αυτά.

Ενας πρώτος κατάλογος των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων θα ανακοινωθεί στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο της Europa Nostra που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου 2013. Μια διεθνής συμβουλευτική επιτροπή θα προετοιμάσει έναν πρώτο κατάλογο με 14 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο και στη συνέχεια η επιτροπή θα αποφασίσει την τελική λίστα που θα περιλαμβάνει επτά από αυτά. Επιστήμονες θα επισκεφθούν τα μνημεία και σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα προτείνουν σχέδια δράσης για τη σωτηρία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα