Από την Τρίτη εκσκαφές σε περιφραγμένη στρατιωτική περιοχή στα κατεχόμενα άρχισε η ΔΕΑ

14:01 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκσκαφές σε πιθανούς χώρους ταφής εντός συγκεκριμένης περιφραγμένης στρατιωτικής περιοχής στα κατεχόμενα, διενεργεί από την Τρίτη η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το ε/κ μέλος της ΔΕΑ Άριστος Αριστοτέλους, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των συγγενών αγνοουμένων για διακρίβωση της τύχης των οικείων τους.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν συγκατατεθεί στο αίτημα της ΔΕΑ

για παραχώρηση έγκρισης για τη διενέργεια εκσκαφών σε πιθανούς χώρους ταφής, που βρίσκονται εντός συγκεκριμένης περιφραγμένης στρατιωτικής περιοχής, είπε ο κ. Αριστοτέλους, προσθέτοντας ότι προηγήθηκαν μια σειρά ενεργειών και η ΔΕΑ, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πληροφορήθηκε πρόσφατα ότι οι τουρκικές Αρχές συγκατένευσαν στο αίτημά της.

«Η απόφαση αφορά πιθανούς χώρους ταφής σε περιφραγμένο στρατιωτικό τεμάχιο, νοτιοδυτικά της επαρχίας Κερύνειας, που προκύπτουν από στοιχεία που κατατέθηκαν παλαιότερα στη ΔΕΑ και τα οποία επανέφεραν προσφάτως προς συζήτηση και περαιτέρω προώθηση τα Μέλη της Επιτροπής», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αριστοτέλους. Όπως σημείωσε, «η άμεση υλοποίηση της με την έναρξη εκσκαφών την περασμένη Τρίτη μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής τους, από τα συνεργεία των επιστημόνων της ΔΕΑ, ασφαλώς θα συνιστά ένδειξη εφαρμογής της απόφασης αυτής στην πράξη».

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση της διενέργειας εκσκαφών σε τέτοιου είδους στρατιωτικούς χώρους απασχολεί από μακρού τη ΔΕΑ, καθώς και άλλους διεθνείς οργανισμούς και θεσμικά όργανα της Ευρώπης και ασφαλώς τους συγγενείς των αγνοουμένων μας. «Η απόφαση αυτή», τόνισε, «αποτελεί εξέλιξη που θέλω να ελπίζω πως σηματοδοτεί τη διαφοροποίηση της μέχρι σήμερα τουρκικής στάσης, ότι θα επέτρεπαν εκσκαφές σε τέτοιους χώρους μόνο μετά που θα ολοκληρώνονταν οι εργασίες της ΔΕΑ στις υπόλοιπες περιοχές».

Ο κ. Αριστοτέλους καλωσόρισε την εξέλιξη αυτή, δηλώνοντας ότι προσβλέπει σε επέκτασή της σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές. Είπε συγκεκριμένα ότι «ως Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ, στην οποία συμμετέχουν και τα άλλα δύο Μέλη, ήτοι η Εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς και το Τρίτο Μέλος που εκπροσωπεί τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καλωσορίζω το γεγονός αυτό και παράλληλα προσβλέπω σε έγκριση για πρόσβαση σε όλες ανεξαιρέτως τις στρατιωτικές περιοχές – στρατόπεδα – προς αξιοποίηση και άλλων σχετικών πληροφοριών, που ήδη υπάρχουν ή που ενδεχόμενα θα παρουσιαστούν».

Τέλος, ο κ. Αριστοτέλους εξέφρασε με τη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ευχαριστίες για το αποτέλεσμα αυτό προς τους συναδέλφους του στη ΔΕΑ «για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε, καθώς και προς άλλους φορείς και υπηρεσίες – εντός και εκτός Κύπρου – που συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια, στα πλαίσια μιας καθαρά ανθρωπιστικής προσέγγισης του θέματος προς όφελος των συγγενών των αγνοουμένων μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα